Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prestrelka na hraniciach Arménska a Azerbajdžanu si vyžiadala obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jerevan z prestrelky vinní Azerbajdžan, ktorého vojaci podľa neho začali ostreľovať pozície arménskych vojakov na východnej hranici Arménska v provincii Gegharkunik.

Jerevan 22. novembra (TASR) - Jeden arménsky vojak prišiel o život pri pondelkovej prestrelke na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Informovalo o tom arménske ministerstvo obrany, ktoré citovali agentúry AFP a TASS.

"V dôsledku streľby zahynul 19-ročný vojak, ktorý utrpel smrteľné zranenia," uviedol arménsky rezort obrany.

Jerevan z prestrelky vinní Azerbajdžan, ktorého vojaci podľa neho začali v pondelok ostreľovať pozície arménskych vojakov na východnej hranici Arménska v provincii Gegharkunik. Azerbajdžan však tieto obvinenia odmieta a tvrdenia Arménska označil za "klamstvo".

Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa začiatkom minulého týždňa opäť vyostrila po tom, ako v tejto oblasti v utorok 16. novembra zaznamenali ozbrojené strety medzi vojakmi oboch strán, ktoré si vyžiadali viac ako desať obetí.

Podľa Jerevanu došlo k utorkovému konfliktu v arménsko-azerbajdžanskom pohraničí po tom, ako azerbajdžanskí vojaci začali postupovať hlbšie na arménske územie. Baku zase viní z konfliktu arménskych vojakov, ktorí údajne zaútočili na stanovištia príslušníkov azerbajdžanskej armády.

Situácia sa na hraniciach stabilizovala po tom, ako ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v utorok s rezortnými kolegami z Azerbajdžanu a Arménska. O urovnanie konfliktu sa okrem toho pokúsil aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý podľa vlastných slov hovoril arménskym prezidentom Nikolom Pašinjanom i azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. Pašinjan okrem toho minulý týždeň o tejto záležitosti dvakrát hovoril aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Separatisti arménskeho pôvodu v Náhornom Karabachu sa od Azerbajdžanu odtrhli, keď sa v roku 1991 rozpadol Sovietsky zväz. Následný vojnový konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom o toto územie si vyžiadal približne 30.000 ľudských životov.