Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Arménsko ukončí odsun svojich jednotiek z Karabachu v septembri

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tajomník arménskej bezpečnostnej rady Armen Grigorjan pre štátnu tlačovú agentúru Armenpress v utorok povedal, že jednotky arménskych ozbrojených síl sa po uzavretí prímeria vracajú do Arménska.

Jerevan 19. júla (TASR) - Arménsko v septembri zavŕši odsun svojich jednotiek zo sporného regiónu Náhorný Karabach, o ktorý viedlo v posledných rokoch s Azerbajdžanom dve vojny. Informuje o tom TASR, odvolávajúc sa na utorkovú správu agentúry AFP.

K poslednej eskalácii v tomto regióne došlo na jeseň 2020. Konflikt si vyžiadal viac ako 6500 obetí na životoch a skončil sa uzavretím prímeria, ktorý sprostredkovalo Rusko. Na základe tejto dohody sa Arménsko vzdalo rozsiahleho územia, ktoré kontrolovalo celé desaťročia, a Rusko do regiónu vyslalo približne 2000 príslušníkov tzv. mierových síl, aby dohliadali na krehké prímerie.

Tajomník arménskej bezpečnostnej rady Armen Grigorjan pre štátnu tlačovú agentúru Armenpress v utorok povedal, že jednotky arménskych ozbrojených síl sa po uzavretí prímeria vracajú do Arménska, tento "proces sa blíži k záveru a skončí sa v septembri".

Dodal, že miestne arménske separatistické jednotky "tam však zostanú". Poznamenal tiež, že ruské jednotky v Karabachu zaručujú bezpečnosť tamojších príslušníkov arménskeho etnika.

AFP pripomenula, že azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa minulý piatok sťažoval, že sťahovanie sa arménskych vojakov z Karabachu je príliš pomalé.

Následne sa cez víkend v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi stretli ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu. Očakávalo sa, že na týchto svojich prvých priamych rokovaniach od ukončenia konfliktu nadviažu na dohodu, ktorú Alijev a arménsky premiér Nikol Pašinjan uzavreli v máji za sprostredkovania EÚ. Podľa predsedu Európskej rady Charla Michela je ich ďalšie stretnutie naplánované na júl alebo august.

Agentúra AFP vo svojej správe poznamenala, že Moskva sa po invázii svojich ozbrojených síl na Ukrajinu ocitla v medzinárodnej izolácii a prišla aj o postavenie hlavného sprostredkovateľa v konflikte o Náhorný Karabach.

Proces normalizácie vo vzťahoch medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktorý zahŕňa mierové rokovania, vymedzenie hraníc a obnovenie dopravných spojení, vedie teraz EÚ, dodala AP.

Arménski separatisti v Náhornom Karabachu sa odtrhli od Azerbajdžanu, keď sa v roku 1991 rozpadol Sovietsky zväz. Ozbrojený konflikt, ktorý následne vypukol, si vyžiadal približne 30.000 obetí.