Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Arménsko žiada skoré prepustenie zajatcov z Azerbajdžanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojenský konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom o územie oblasti Náhorného Karabachu vypukol v septembri a vyžiadal si viac ako 6000 mŕtvych vrátane civilistov.

Jerevan 6. mája - Arménsko považuje za hlavnú prioritu v riešení situácie okolo Náhorného Karabachu skoré prepustenie arménskych zajatcov držaných v Azerbajdžane. Povedal to arménsky minister zahraničných vecí Ara Ajvazjan počas štvrtkového stretnutia so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Jerevane, informuje agentúra TASS.

"Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby Azerbajdžan dodržal svoj záväzok a umožnil vojnovým zajatcom a násilne zadržaným osobám návrat do vlasti. Tento záväzok je potrebné splniť čím skôr," uviedol Ajvazjan. Okrem toho je podľa neho nevyhnutné "poskytnúť humanitárnu pomoc obyvateľom Náhorného Karabachu a zabezpečiť obnovu miestnej ekonomiky, ako aj zachovanie historického a kultúrneho dedičstva regiónu, ktorý je pod kontrolou Azerbajdžanu".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a jeho arménsky rezortný náprotivok Ara Ajvazjan počas stretnutia v Jerevane vo štvrtok 6. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je od stredy na návšteva Arménska. V pondelok 16. mája plánuje navštíviť Azerbajdžan. V oboch krajinách má na programe rokovania o situácii v Náhornom Karabachu. Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení bojov v oblasti.

Vojenský konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom o územie oblasti Náhorného Karabachu vypukol v septembri a vyžiadal si viac ako 6000 mŕtvych vrátane civilistov. V šesť týždňov trvajúcej vojne utrpelo Arménsko od Azerbajdžanu krutú porážku, keď Azerbajdžan získal späť územia, o ktoré prišiel pred 30 rokmi.