Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Arménsky parlament potvrdil demisiu Armena Sarkisjana

Na archívnej snímke Armen Sarkisjan. Foto: TASR/AP

Sarkisjan sa ujal funkcie v apríli 2018, takže mandát by mu vypršal až o tri roky.

Jerevan 1. februára (TASR) - Arménsky parlament potvrdil v utorok demisiu prezidenta republiky Armena Sarkisjana, ktorý ju podal 23. januára. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že na základe zákona sa tým Sarkisjanov mandát považuje za ukončený.

Parlament má teraz maximálne 35 dní, aby sa dohodol na kandidátoch na post prezidenta a zvolil jedného z nich. Prezidenta Arménska volí parlament na sedem rokov.

Vládna strana Občianska dohoda medzičasom avizovala, že má v úmysle nominovať na tento post Vahagna Chačaturjana, doterajšieho ministra high-tech priemyslu.

Až do nástupu nového prezidenta do funkcie bude jeho právomoci vykonávať predseda parlamentu.

Sarkisjan sa ujal funkcie v apríli 2018, takže mandát by mu vypršal až o tri roky.

Svoje rozhodnutie podať demisiu Sarkisjan zdôvodnil aj tým, že ako prezident nemá k dispozícii "dostatočné nástroje, aby – v týchto ťažkých časoch pre (arménsky) ľud a krajinu – mohol ovplyvňovať dôležité procesy v domácej a zahraničnej politike".

Arménsko vedie už desaťročia trvajúci spor s Azerbajdžanom o separatistický Náhorný Karabach. Od krátkej vojny o tento sporný región, ku ktorej došlo na jeseň 2020 a Azerbajdžan počas nej obsadil veľké časti tohto územia, sa na hraniciach oboch krajín opakovane odohrávajú ozbrojené zrážky. Na krehké prímerie dohliadajú ruské mierové jednotky.