Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Arménsky premiér požiadal Rusko o vojenskú pomoc

Arménsky premiér Nikol Pašinjan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Od štvrtka obviňuje Arménsko azerbajdžanské vojenské jednotky z narušenia štátnych hraníc a obsadzovania pohraničných oblastí.

Jerevan 14. mája (TASR) - Úradujúci arménsky premiér Nikol Pašinjan v piatok požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o vojenskú pomoc v súvislosti s konfliktom na juhu arménskych hraníc s Azerbajdžanom, informuje agentúra TASS.

"Pretože azerbajdžanské vojenské jednotky neopustili územie Arménska, ako bolo dohodnuté, dnes som požiadal prezidenta Putina o pomoc Arménsku, a to vrátane poskytnutia vojenskej pomoci," uviedol Pašinjan počas mimoriadnej schôdze parlamentu.

Minulý rok získal Azerbajdžan pod svoju kontrolu časť územia Arménska vo vojenskom konflikte o územie Náhorného Karabachu, hranice medzi krajinami sa preto posunuli. Od štvrtka obviňuje Arménsko azerbajdžanské vojenské jednotky z narušenia štátnych hraníc a obsadzovania pohraničných oblastí. Azerbajdžan v piatok odpovedal, že v oblasti v súčasnosti zabezpečuje skutočné hranice.

Rokovanie medzi Arménskom a Azerbajdžanom by mali podľa Pašinjana pokračovať v sobotu.

Vojenský konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom o územie Náhorného Karabachu vypukol minulý rok v septembri a trval šesť týždňov.