Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Arménsky premiér: Pri bojoch v pohraničí zahynulo 105 vojakov

Na snímke zo záznamu na kanáli YouTube, ktorý zverejnilo arménske ministerstvo obrany v utorok 13. septembra 2022, azerbajdžanskí vojaci prekračujú arménsko-azerbajdžanskú hranicu a približujú sa k arménskym pozíciám. Foto: TASR/AP

Na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukli v noci na utorok najhoršie boje od šesťtýždňovej vojny z jesene 2020, ktorá je nazývaná aj ako druhá vojna o Náhorný Karabach.

Jerevan 14. septembra (TASR) - Arménsko v stredu oznámilo, že pri najnovšej vojenskej eskalácii na hraniciach s Azerbajdžanom zahynulo najmenej 105 vojakov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Momentálne máme informácie o smrti 105 našich vojakov," povedal arménsky premiér Nikola Pašinjan v parlamente.

Azerbajdžan hlásil svoje straty naposledy v utorok. Podľa ministerstva obrany "v dôsledku rozsiahlej arménskej provokácie" v pohraničí zahynulo 50 azerbajdžanských vojakov.

Baku v stredu ponúklo Jerevanu vrátenie 100 tiel zabitých vojakov. "Azerbajdžan vyzýva na prímerie a je pripravený Arménsku odovzdať telá 100 arménskych vojakov," uviedla štátna komisia pre vojnových zajatcov.

Na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukli v noci na utorok najhoršie boje od šesťtýždňovej vojny z jesene 2020, ktorá je nazývaná aj ako druhá vojna o Náhorný Karabach. Počas nej zahynulo viac ako 6500 ľudí a boje ukončilo až Ruskom sprostredkované prímerie. Arménsko súhlasilo s odstúpením časti územia v prospech Azerbajdžanu, ktoré kontrolovalo niekoľko desaťročí. Na dodržiavanie prímeria v Náhornom Karabachu odvtedy dohliada približne 2000 ruských vojakov.