Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Arrachamija: Reznikova nahradí šéf vojenského spravodajstva

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov počas mierových rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Homeľskej oblasti v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice v pondelok 28. februára 2022. Foto: TASR/AP

Časový harmonogram, kedy dôjde k avizovanej zmene, Arachamija neuviedol.

Kyjev 5. februára (TASR) - Ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova v tejto funkcii nahradí náčelník Hlavnej spravodajskej správy Ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval poslanec ukrajinského parlamentu a predseda frakcie vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija.

"Personálnu politiku diktuje vojna," vyhlásil Arachamija, pričom dodal: "Čas a okolnosti si vyžadujú posilnenie a preskupenie".

Podľa poslanca vládnej strany Sluha národa sa takéto zmeny budú diať aj v budúcnosti.

Časový harmonogram, kedy dôjde k avizovanej zmene, Arachamija neuviedol.

Britská stanica BBC v nedeľu informovala, že poslanci vládnej strany Sluha národa sa na zasadnutí svojej frakcie rozhodli podporiť návrh na odvolanie Reznikova z postu ministra obrany. Súhlasia aj s odvolaním ministra pre strategický priemysel Pavla Riabikina.

BBC poznamenala, že informácie o personálnych zmenách vo vláde nie sú oficiálne potvrdené.

Podľa zdrojov zo strany Sluha národa má parlament odobriť aj nomináciu Igora Klymenka na post ministra vnútra a Vasyľa Maľuka za šéfa SBU. Obaja sú teraz vedením týchto rezortov poverení len dočasne.

AFP pripomína, že v januári boli pre korupčné škandály odvolaní viacerí štátni predstavitelia vrátane zamestnancov rezortu obrany. Podľa médií ministerstvo podpísalo zmluvy na nákup potravín za ceny, ktoré boli dvoj- až trojnásobne vyššie než sú súčasné ceny bežných potravín.

Reznikov (56) je ukrajinským ministrom obrany od 4. novembra 2021.