Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ashtonová: Sankcie vznikli z obáv EÚ z militarizácie konfliktu v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sankcie sa v záujme zastavenia prílevu nových zbraní do Sýrie zamerali predovšetkým na obchodné lode a dopravné lietadlá zabezpečujúce spojenie s touto krajinou.

Brusel 23. júla (TASR) - Dnes prijaté sankcie voči sýrskemu režimu vznikli na základe obáv EÚ z prehlbovania militarizácie občianskeho konfliktu v Sýrii, zdôvodnila šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová prijatie nových reštriktívnych opatrení.

Sankcie, na ktorých sa dohodli diplomati na dnešnej Rade EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli, sa v záujme zastavenia prílevu nových zbraní do Sýrie zamerali predovšetkým na obchodné lode a dopravné lietadlá zabezpečujúce spojenie s touto krajinou.

V duchu nových sankcií má 27 členských štátov EÚ povinnosť vykonať obhliadku lodí a lietadiel smerujúcich do Sýrie, ak vznikne podozrenie, že na ich palube sa nachádzajú zbrane, zbrojné komponenty alebo vybavenie slúžiace na represívne účely.

Členské štáty únie v súlade s medzinárodným právom majú možnosť vykonávať inšpekčnú činnosť na palube lodí a lietadiel smerujúcich do Sýrie vo svojich národných prístavoch, na letiskách a na mori vo výsostných vodách.

Pre letecké a námorné spoločnosti, ktorých lode alebo lietadlá majú ako cieľ cesty Sýriu, vznikla tiež dodatočná povinnosť poskytnúť doplňujúce informácie o prevážanom náklade a to tak pred odchodom ako aj pred príchodom do členskej krajiny EÚ.

"Som hlboko znepokojená eskaláciou násilia a jeho tragickými dôsledkami pre sýrske obyvateľstvo. EÚ varuje pred ďalšou militarizáciou tohto konfliktu a preto dnes prijímame konkrétne kroky na obmedzenie zásob, ktoré pomáhajú pokračovaniu v bojoch," vysvetlila Ashtonová dôvod, pre ktorý únia rozšírila sankcie aj na dopravné lode a lietadlá.

Nové kolo sankcií sa podľa dokumentu zverejneného Radou dotklo aj ďalších troch spoločností, ktoré podporujú vládnuci režim v Damasku a EÚ na svoj "čierny zoznam" zakázaných osôb so zmrazenými aktívami zaradila ďalších 26 ľudí podozrivých z účasti na represáliách voči civilnému obyvateľstvu. Sankcie sa po dnešnom dni dotýkajú už 155 obyvateľov Sýrie a 52 sýrskych spoločností.