Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ashtonová zvoláva krízové zasadnutie diplomatov kvôli situácii v Iraku

Catherine Ashtonová Foto: TASR/AP

Šéfka európskej diplomacie už kontaktovala členské krajiny a momentálne zisťuje, či je takéto zasadnutie uskutočniteľné.

Brusel 13. augusta (TASR) - Európska únia pripravuje mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí o situácii v Iraku, ktoré by sa mohlo konať už tento týždeň alebo začiatkom budúceho týždňa. Uviedla to dnes hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ a Catherine Ashtonovej.

Po utorkovom rokovaní veľvyslancov členských krajín EÚ je Ashtonová pripravená usporiadať ešte tento týždeň stretnutie ministrov zahraničných vecí. Šéfka európskej diplomacie už kontaktovala členské krajiny a momentálne zisťuje, či je takéto zasadnutie uskutočniteľné.

Podnetom pre Ashtonovú boli výzvy Francúzska a Talianska z posledných dní, aby sa uskutočnilo krízové zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorí by zvážili naliehavú žiadosť irackých Kurdov o dodávkach zbraní v ich boji proti džihádistom z Islamského štátu (IS).

Podľa agentúry Reuters by mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti malo okrem situácie v Iraku prediskutovať aj najnovší vývoj udalostí na Ukrajine a v pásme Gazy.

V utorok sa veľvyslanci z krajín EÚ zhodli na koordinácii postupov v prípade Iraku, východnej Ukrajiny a pásma Gazy. Dohodli sa na "urgentnom posilnení poskytovania humanitárnej pomoci a prístupe k vysídlenej časti populácie". Stály výbor veľvyslancov pri EÚ sa zároveň zhodol na tom, že EÚ umožní tým členským štátom, ktoré si želajú dodávať zbrane pre kurdských bojovníkov, aby tak urobili.