Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Assangeovo meno sa objavilo v databáze ekvádorských občanov

Na archívnej snímke Julian Assange. Foto: TASR/AP

Britský denník Daily Telegraph napísal, že ministerstvo zahraničných vecí v Londýne odmietlo žiadosť ekvádorskej vlády, aby bol 46-ročnému Assangeovi udelený diplomatický status.

Quito 11. januára (TASR) - Meno zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea sa objavilo v databáze, v ktorej sa nachádzajú identifikačné čísla občanov Ekvádoru. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej to vyvolalo špekulácie, že mu táto juhoamerická krajina udelila občianstvo.

Britský denník Daily Telegraph okrem toho napísal, že ministerstvo zahraničných vecí v Londýne odmietlo žiadosť ekvádorskej vlády, aby bol 46-ročnému Assangeovi udelený diplomatický status.

Podľa stredajšej správy ekvádorských novín El Universo sa v uvedenej databáze občanov objavilo plné meno tohto známeho whistleblowera, Julian Paul Assange, s číslom 1729926483. Začiatočné dvojčíslie "17" odkazuje na provinciu Pichincha nachádzajúcu sa na severe Ekvádoru. Denník tiež uviedol, že iniciátor projektu WikiLeaks možno dostal už aj ekvádorský cestovný pas.

Ekvádorská vláda v súvislosti s medializovanými tvrdeniami vydala len všeobecné vyhlásenie, že nebude reagovať na "fámy alebo na informácie, ktoré boli skreslené a vytrhnuté z kontextu".

Jedinou reakciou zo strany samotného Assangea bola fotografia zverejnená na jeho twitterovom účte, ktorá ho zachytáva v drese ekvádorského národného futbalového tímu.

Assange sa už od júna 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Quito mu poskytlo ochranu, keďže mu vtedy v súvislosti s údajným znásilnením hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska.

Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu sa obáva, že by mu po opustení ekvádorskej ambasády hrozilo zatknutie a vydanie USA, kde by ho zrejme čakal prísny trest v spojitosti so zverejňovaním amerických tajných dokumentov.

Ekvádorská vláda tento týždeň uviedla, že sa snaží nájsť krajinu, ktorá by mohla sprostredkovať riešenie Assangeovho prípadu; bližšie podrobnosti však neuviedla.

Denník Daily Telegraph vo štvrtok citoval vyjadrenie britského rezortu diplomacie, podľa ktorého ministerstvo nedávno odmietlo žiadosť ekvádorskej vlády o udelenie diplomatického statusu Assangeovi. Hovorca rezortu zdôraznil, že medzi oboma stranami neprebiehajú momentálne žiadne rokovania o riešení Assangeovho prípadu. Jedinou cestou k definitívnemu vyriešeniu kauzy je podľa neho Assangeov dobrovoľný odchod z ekvádorskej ambasády a vydanie sa britským úradom, ktoré ho stíhajú pre porušenie podmienok kaucie. Vydanie do Švédska mu už nehrozí, keďže tam stíhanie voči jeho osobe medzičasom zastavili.