Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

AstraZeneca požiadala o núdzové schválenie lieku na prevenciu covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa farmaceutickej spoločnosti by liek mohol pomôcť ochrániť ľudí, u ktorých očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19 vyvolala slabú imunitnú odozvu.

Washington 5. októbra (TASR) - Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v utorok oznámila, že požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o núdzové schválenie svojho nového lieku na prevenciu infekcie koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť vyhodnotila údaje z neskorej fázy testovania tohto lieku, na ktorej sa zúčastnilo 5000 osôb. Z údajov vyplýva, že liek znižuje o 77 percent riziko toho, že sa u pacienta vyvinú akékoľvek symptómy ochorenia COVID-19.

Liek označovaný ako AZD7442 je v podstate protilátkovou terapiou a podľa farmaceutickej spoločnosti by mohol pomôcť ochrániť ľudí, u ktorých očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19 vyvolala slabú imunitnú odozvu.

Zatiaľ čo vakcína pracuje tak, že sa spolieha na aktívny imunitný systém, ktorý si má pomocou nej vybudovať arzenál protilátok, liek AZD7442 obsahuje protilátky vyrobené v laboratóriu, ktoré sa majú v tele pacienta uchovať aj niekoľko mesiacov a v prípade infekcie zasiahnuť proti vírusu.

Schválenie lieku americkým regulačným úradom by pre AstraZenecu bolo veľkým úspechom, keďže ich protikoronavírusová vakcína používaná aj európskymi štátmi naďalej čaká na autorizáciu v Spojených štátoch.

Spoločnosť AstraZeneca zároveň dodala, že v súčasnosti rokuje s vládou USA a ďalších krajín o možných dodávkach tohto lieku.