Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Atentát na veterána druhej čečenskej vojny mal znaky vraždy z pomsty

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obeť, ktorú médiá identifikovali ako Zelimchana K., bola zabitá v piatok cestou do mešity po tom, ako k nej odzadu pristúpil vrah a dvakrát ju strelil do zátylku.

Berlín 25. augusta (TASR) - Nemecká polícia pokračovala v nedeľu vo vyšetrovaní atentátu v berlínskom parku, počas ktorého zahynul veterán druhej čečenskej vojny a bývalý člen gruzínskych špeciálnych jednotiek. Vražda mala podľa vyšetrovateľov príznaky vraždy z pomsty, čomu by zodpovedala aj mužova minulosť. Informovala o tom agentúra AFP.

Obeť, ktorú médiá identifikovali ako Zelimchana K., bola zabitá v piatok cestou do mešity po tom, ako k nej odzadu pristúpil vrah a dvakrát ju strelil do zátylku. Vrah z miesta činu následne ušiel na bicykli.

Bezpečnostné zložky už v súvislosti s piatkovou vraždou zadržali 49-ročného muža pôvodom z Čečenska. Policajní potápači neskôr podľa správ periodika Bild am Sonntag zo Sprévy vylovili pištoľ značky Glock, parochňu aj bicykel.

Denník Der Tagesspiegel na margo prípadu uviedol, že v byte podozrivého muža bola nájdená veľká suma peňazí.

Zelimchan K. bol podľa zverejnených informácií veteránom druhej čečenskej vojny, ktorý neskôr vstúpil do gruzínskej protiteroristickej jednotky.

V roku 2012 sa jeho jednotka zapojila do operácie proti militantnom, ktorí držali v Lopotskom údolí na východe Gruzínska rukojemníkov.

Nemecké médiá v tejto súvislosti napísali, že vzhľadom na mužovu minulosť je predpoklad, že išlo o vraždu motivovanú krvnou pomstou.

Jeden zo synov Zelimchana K. pre médiá uviedol, že jeho otec predtým prežil štyri atentáty, posledný z ktorých sa odohral ešte v roku 2015 v Tbilisi.

Zelimchan K. žil niekoľko posledných rokov v Berlíne pod zmenenou identitou, pričom ako uviedol nedeľník Bild, nemecká polícia muža medzitým pridala na zoznam potenciálnych militantných islamistov.