Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Atentátnik strieľal na expremiéra Abeho, lebo s ním nebol spokojný

Atentátnik, ktorý v piatok 8. júla 2022 dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra Šinzóa Abeho, je bývalý vojak a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Foto: TASR/AP

Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara.

Tokio 8. júla (TASR) - Útočníka, ktorý v piatok postrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, k činu údajne motivovala nespokojnosť s týmto politikom, uviedli japonské médiá. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara. Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem "nebol spokojný" a chcel ho preto zabiť, uviedla japonská televízia NHK.

Útočníka spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky a podľa NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť.

Japonská polícia prehľadala aj dom atentátnika, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na mediálne správy. Televízia NHK priniesla zábery, na ktorých vidno niekoľkých policajtov v helmách a nepriestrelných vestách s ochrannými štítmi, ako vchádzajú do budovy, kde podozrivý muž býva.

Japonského expremiéra previezli do nemocnice bez známok života a jeho stav je kritický.