Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

PROTEST V ATLANTE: Policajti zadržali 35 ľudí

Táto snímka poskytnutý policajným oddelením v Atlante ukazuje podľa polície stavebné zariadenie, ktoré v sobotu 4. marca 2023 podpálila skupina protestujúca proti plánovanému školiacemu centru verejnej bezpečnosti. Foto: TASR/AP

Šéf atlantskej polície D. Schierbaum vyhlásil, že počas protestov začalo horieť niekoľko kusov stavebných materiálov, ktoré boli určené na výstavbu Atlantského výcvikového centra verejnej bezpečnosti.

Atlanta 6. marca (TASR) - Polícia v Atlante zadržala približne 35 ľudí za to, že počas násilného protestu na mieste budúceho policajného výcvikového centra robili výtržnosti a na príslušníkov polície hádzali zápalné fľaše a kamene. V pondelok to uviedli agentúry AFP a AP, informuje TASR.

Šéf atlantskej polície Darin Schierbaum vyhlásil, že počas protestov začalo horieť niekoľko kusov stavebných materiálov, ktoré boli určené na výstavbu Atlantského výcvikového centra verejnej bezpečnosti. Demonštranti oblečení v čiernom okrem toho hádzali na políciu veľké kamene, tehly, Molotovove koktejly a pyrotechniku.

"Išlo o veľmi násilný útok, ktorý nebol o výcvikovom centre. Bol o anarchii a pokuse o destabilizáciu," uviedol Schierbaum. Dodal, že polícia na rozohnanie a zatýkanie demonštrantov použila "nesmrtonosné metódy presadzovania práva".

Mená zatknutých osôb, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v celách predbežného zadržania, polícia nezverejnila. Šéf polície však uviedol, že viacerí z nich nie sú obyvateľmi Atlanty ani blízkeho okolia.

Nové výcvikové centrum, ktoré sa bude rozprestierať na ploche s rozlohou 34 hektárov, je terčom kritiky už od roku 2021, keď miestni predstavitelia zverejnili plán jeho výstavby. Na mieste centra sa už konalo niekoľko protestov a ďalšie sa plánujú. Demonštranti sa obávajú najmä negatívneho vplyvu stavby na životné prostredie a zhoršenia vzťahov medzi políciou a ľuďmi inej farby pleti.