Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán musí okrem Várhelyiho nominovať do Európskej komisie aj ženu

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Pôvodného kandidáta Maďarska na eurokomisára Lászlóa Trócsányiho 30. septembra definitívne odmietol Výbor Európskeho parlamentu pre právne záležitosti (JURI).

Budapešť/Baku 15. októbra (TASR) - Vôbec nie je isté, že budúci maďarský komisár dostane v novej Európskej komisii (EK) portfólio rozširovania. Premiér Viktor Orbán tvrdí, že ešte za to bude bojovať. Navyše nestačí nominovanie Olivéra Várhelyiho, na žiadosť dezignovanej predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej musí na post komisára premiér ponúknuť aj ženu, konštatovala v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

"Maďarsko sa v súčasnosti usiluje o to, aby v nadchádzajúcej EK získal maďarský komisár portfólio rozširovania a susedskej politiky. Ak by sa to podarilo, potom by sme v oblasti partnerstva úzko spolupracovali s Azerbajdžanom a v záležitosti členstva zasa s Tureckom," povedal Orbán v utorok v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku počas regionálnej konferencie krajín s turkickou identitou.

Orbán 1. októbra oznámil, že za člena EK navrhuje skúseného diplomata a technokrata - šéfa Stáleho zastúpenia Maďarska pri Európskej únii v Bruseli Olivera Várhelyiho. Pôvodného kandidáta Maďarska na eurokomisára Lászlóa Trócsányiho 30. septembra definitívne odmietol Výbor Európskeho parlamentu pre právne záležitosti (JURI).

Maďarské, rumunské a francúzske nominácie na eurokomisárov zostávajú otvorené. Uviedla to minulý štvrtok (10.10.) von der Leyenová.


spravodajca TASR Ladislav Vallach