Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Austin privítal rozhodnutie Berlína poslať Kyjevu systém Gepard

Na snímke americký minister obrany Lloyd Austin reční počas stretnutia s viacerými európskymi partnermi na nemeckej leteckej základni Ramstein, aby s nimi prediskutoval ďalšie kroky na podporu Ukrajiny v utorok 26. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Na leteckej základni Ramstein bol aj slovenský minister obrany Jaroslav Naď, ktorý na sociálnej sieti Facebook zverejnil fotografie s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom.

Berlín 26. apríla (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin privítal rozhodnutie Nemecka dodať Ukrajine 50 protilietadlových systémov typu Gepard. Vyhlásil to po rokovaní s predstaviteľmi 40 krajín na americkej základni Ramstein v Nemecku. TASR prevzala informácie od agentúr AFP a Reuters a tiež od americkej televízie CNN.

"Myslím si, že tento systém poskytne Ukrajine skutočné možnosti. A pokiaľ ide o to, čo ešte Nemecko urobí, bude to ich suverénne rozhodnutie na základe rozhodnutia vlády," doplnil Austin.

Spojené štáty a ich spojenci sa podľa šéfa Pentagónu budú stretávať raz za mesiac, aby diskutovali o obranných potrebách Ukrajiny v boji proti inváznym ruským jednotkám.

"Dnešné stretnutie sa stane kontaktnou skupinou na mesačnej báze pre sebaobranu Ukrajiny," povedal Austin. Americký minister obrany sa poďakoval krajinám, ktoré pomáhajú Ukrajine, a poznamenal, že "netreba strácať čas".

"Práca, ktorú sme spolu vykonali v rekordne krátkom čase, priniesla obrovský rozdiel na bojisku. Prezident (Volodymyr) Zelenskyj to dal jasne najavo, keď sme sa v nedeľu stretli v Kyjeve," uviedol Austin.

Na leteckej základni Ramstein bol aj slovenský minister obrany Jaroslav Naď, ktorý na sociálnej sieti Facebook zverejnil fotografie s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom.

"V úprimnej a nevyhnutnej pomoci nevinným budeme pokračovať aj naďalej", napísal Naď na Facebooku.