Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Austin: Spojené štáty nenechajú Ukrajinu zlyhať

Americký minister obrany Lloyd Austin (vľavo) prichádza na zasadnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v nemeckom Ramsteine v utorok 19. marca 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina čelí v posledných mesiacoch na fronte rastúcemu tlaku ruských síl, ktorým sa podarilo dobyť mesto Avdijivka v Doneckej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 19. marca (TASR) - Spojené štáty nenechajú Ukrajinu, aby v boji proti ruským silám zlyhala. Vyhlásil to v utorok americký minister obrany Lloyd Austin na začiatku schôdzky Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Naďalej sme odhodlaní poskytnúť Ukrajine zdroje, ktoré potrebuje, aby odolala agresii Kremľa," uviedol Austin na začiatku stretnutia.

Ukrajina čelí v posledných mesiacoch na fronte rastúcemu tlaku ruských síl, ktorým sa podarilo dobyť mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Ukrajinskí a západní predstavitelia sa zhodujú, že Rusku sa darí postupovať, pretože poklesla podpora od kľúčových podporovateľov Kyjeva.

Ukrajina naďalej čaká na schválenie ďalšej významnej podpory od Washingtonu, ktorý je jej najväčším spojencom. Balík pomoci v hodnote 60 miliárd eur však stále blokujú republikáni v Snemovni reprezentantov Kongresu USA.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena minulý týždeň Kyjevu prisľúbila vojenskú pomoc za 300 miliónov eur. Biely dom vysvetlil, že táto podpora je financovaná z úspor pri nedávnych nákupoch amerického ministerstva obrany. Išlo o oznámenie prvej americkej vojenskej podpory pre Ukrajinu za uplynulé mesiace.