Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

L. Austin: USA chcú prispieť k zmierneniu napätia s Čínou

Americký minister obrany Lloyd Austin, v sobotu 11. júna 2022. Foto: TASR/AP

Americký minister obrany Lloyd Austin sa v piatok v Singapure stretol s čínskym ministrom obrany Wej Feng-cheom.

Singapur 11. júna (TASR) - Spojené štáty prispejú k zvládnutiu napätia s Čínou a zabráneniu konfliktu, hoci sa Peking ázijskom regióne stáva čoraz agresívnejším, uviedol v sobotu americký minister obrany Lloyd Austin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Austin sa v piatok v Singapure stretol s čínskym ministrom obrany Wej Feng-cheom. Obe strany zopakovali, že by chceli svoje vzťahy zlepšiť, nič však nenasvedčovalo tomu, že by v riešení nezhôd došlo k prelomu, konštatuje agentúra.

Austin uviedol, že Spojené štáty budú naďalej stáť pri svojich spojencoch vrátane Taiwanu. "Je to obzvlášť dôležité, keďže Čínska ľudová republika prijíma nátlakovejší a agresívnejší prístup k svojim územným požiadavkám," podotkol minister obrany USA.

Zároveň zopakoval, že politika Spojených štátov voči Taiwanu sa nezmenila a zostáva proti akýmkoľvek jednostranným zmenám statusu quo.

Čínsky minister obrany Wej Feng-che počas piatkovej schôdzky s Austinom povedal, že Peking nebude váhať použiť silu, ak by Taiwan vyhlásil nezávislosť.

Spojené štáty nemajú s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy, no v uplynulom období stupňujú svoju podporu tomuto ostrovu. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči tomuto fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.