Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Austin: USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 675 mil. dolárov

Na snímke americký minister obrany Lloyd Austin počas rokovania Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na základni Ramstein v Nemecku 8. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Zásielka má obsahovať 105-milimetrové húfnice, presne navádzané rakety GMLRS, muníciu pre delostrelectvo, terénne vozidlá, vojenské sanitky, protitankové systémy a ďalší materiál.

Ramstein 8. septembra (TASR) - Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 675 miliónov dolárov. Oznámil to vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin na začiatku rokovania Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na základni Ramstein v Nemecku. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP, AP a Reuters.

"Ide už o dvadsiatu zásielku administratívy (amerického prezidenta Joea) Bidena z amerických skladov pre Ukrajinu," povedal Austin. Zásielka má obsahovať 105-milimetrové húfnice, presne navádzané rakety GMLRS, muníciu pre delostrelectvo, terénne vozidlá, vojenské sanitky, protitankové systémy a ďalší materiál.

Americký minister zdôraznil, že západná vojenská pomoc Ukrajine sa vypláca, o čom svedčí aj ukrajinská protiofenzíva na juhu krajiny.

Austin na začiatku stretnutia ministrov obrany z desiatok krajín avizoval, že diskutovať sa bude okrem iného aj o spôsoboch výcviku ukrajinských vojakov a dlhodobom posilnení obranného priemyslu v jednotlivých krajinách, napísala agentúra Reuters.