Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrália bojuje s dvomi katastrofami, sužujú ju požiare aj záplavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo na austrálskom pobreží Indického oceánu panujú teploty okolo 40 stupňov Celzia, jeho tichomorské pobrežie už mesiace bičujú dažde.

Margaret River 10. decembra (TASR) - Austrália bojuje s dvomi prírodnými katastrofami súčasne: s lesnými požiarmi na západnom pobreží a rozsiahlymi záplavami a silnými dažďami na východe krajiny.

Informovala o tom v piatok agentúra AFP, podľa ktorej požiaru turistami vyhľadávanej lokalite pri meste Margaret River, známej kvalitným vínom a ako raj surferov, predchádzala vlna horúčav.

Lesné požiare zatiaľ nepoškodili žiadne domy a nikto ani nebol zranený. Úrady v oblasti vydali varovanie a viacerým obyvateľom z preventívnych dôvodov odporučili opustiť svoje príbytky alebo sa zdržiavať na bezpečnom mieste.

Zatiaľ čo na austrálskom pobreží Indického oceánu panujú teploty okolo 40 stupňov Celzia, jeho tichomorské pobrežie už mesiace bičujú dažde.

"Pri južnom pobreží Nového Južného Walesu sa vytvoril stred brázdy nízkeho tlaku, ktorý prináša silné zrážky a veľké záplavy," uviedol austrálsky Úrad pre meteorológiu.

Niektoré vidiecke regióny južne od Sydney, ktoré pred dvoma rokmi zachvátili najhoršie požiare v novodobých dejinách krajiny, zaznamenali len za posledných 24 hodín osem centimetrov zrážok.

November bol mesiacom s najväčším úhrnom zrážok za 122 rokov zaznamenávania stavu počasia a patril súčasne aj medzi najchladnejšie, keďže sa prejavil fenomén počasia La Niňa.

Vedci sa domnievajú, že extrémne počasie v Austrálii zhoršila zmena klímy spôsobená človekom.