Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Austrália má prvú farmu na legálne pestovanie lekárskej marihuany

Ilustračné foto Foto: TASR/polícia

Juhoaustrálsky štát Viktória sa stal tento týždeň prvým v krajine, kde legalizovali použitie lekárskej marihuany.

Sydney 15. apríla (TASR) - Austrálska vláda dnes spustila do činnosti prvú farmu v krajine, určenú na legálne pestovanie marihuany na lekárske účely. Informovala o tom agentúra DPA.

Úradujúci premiér Barnaby Joyce vyhlásil, že má osobný dôvod na to, že otvára 47-hektárovú farmu na utajovanom mieste neďaleko mesta Tamworth v severnej časti austrálskeho štátu Nový Južný Wales.

Joyce prezradil, že jeho brat Tim má štvrté štádium rakoviny čriev, a dodal, že by sa malo urobiť všetko dostupné na zmiernenie bolesti ľudí, trpiacich vysiľujúcimi zdravotnými problémami.

"Keď prídete na to, ako využiť ktorúkoľvek časť rastliny na pomoc chorým, ktorí majú bolesti, mali by ste im to ponúknuť," povedal Joyce, ktorého citovala austrálska verejnoprávna stanica ABC.

Farma, ktorá bude prísne strážená a ukrytá za vysokým plotom s ostnatým drôtom, dostala názov DanEden (Danov raj) na počesť Dana Haslama. Ten zomrel vlani na rakovinu po verejnom boji za legalizáciu marihuany na lekárske účely v Austrálii.

Haslamova matka Lucy musela marihuanu kupovať ilegálne, aby zmiernila synove bolesti. Viedla dlhú verejnú kampaň za legalizáciu marihuany na lekárske účely a nakoniec získala podporu konzervatívnych lídrov, ako napríklad Joyce.

"Podarilo sa nám zladiť austrálske politické postoje so súčasnými názormi vo svete, podľa ktorých treba meniť zákony," uviedla matka, ktorú citovala ABC.

"Spustili sme proces prevýchovy austrálskych poskytovateľov zdravotných služieb v otázke využitia liečebných konopí," dodala.

Juhoaustrálsky štát Viktória sa stal tento týždeň prvým v krajine, kde legalizovali použitie lekárskej marihuany. Ostatné štáty ho budú podľa očakávania v budúcnosti nasledovať.