Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrália hlási prvú obeť covidu po lokálnom prenose v tomto roku

Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú po ulici v Melbourne 23. júla 2020. Foto: TASR/AP

Približne 90-ročná žena zomrela v sobotu len niekoľko hodín po tom, ako dostala pozitívny výsledok testu na koronavírus. Ide zároveň o prvé úmrtie človeka, ktorý sa nakazil priamo v Austrálii.

Melbourne 11. júla (TASR) - Austrália zaznamenala počas najnovšej lokálnej epidémie v Sydney prvé úmrtie človeka s ochorením COVID-19 v tomto roku. V štáte Nový Južný Wales, ktorého je Sydney hlavným mestom, zároveň pribudlo 77 prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala v nedeľu podľa agentúr AFP a Reuters jeho premiérka Gladys Berejiklianová.

Približne 90-ročná žena zomrela v sobotu len niekoľko hodín po tom, ako dostala pozitívny výsledok testu na koronavírus. Ide zároveň o prvé úmrtie človeka, ktorý sa nakazil priamo v Austrálii.

Berejiklianová varovala, že situácia vo vyše päťmiliónovom Sydney, ktoré je od 26. júna v lockdowne, sa bude v najbližších dňoch naďalej zhoršovať a počet novo nakazených sa v pondelok zvýši o viac ako sto. "Zajtra a niekoľko nasledujúcich dní to bude horšie, oveľa horšie ako to bolo dnes," povedala premiérka. Preto je "veľmi nepravdepodobné" že lockdown v Sydney bude ukončený podľa plánu 16. júla.

Úrady vyzvali obyvateľov Sydney, aby svoje bydlisko opúšťali iba v nevyhnutných prípadoch. Od začiatku aktuálnej vlny epidémie v polovici júna bolo v najväčšom austrálskom meste zaregistrovaných 566 prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 52 ľudí, 15 z nich je na jednotke intenzívnej starostlivosti a päť je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Od začiatku pandémie bolo v Austrálii zaznamenaných viac ako 31.000 nakazených a 911 úmrtí.

Austrálii sa doteraz vo veľkej miere darilo vyhnúť pandémii tým, že uzavrela svoje hranice, rýchlo zaviedla lokálne lockdowny a intenzívne trasovala kontakty. Úplne očkovaných proti koronavírusu SARS-CoV-2 je však iba asi desať percent z 25 miliónov obyvateľov.

Vláda preto v nedeľu začala novú kampaň pod mottom "Vyzbroj sa sám". Očkovanie je však zatiaľ k dispozícii iba pre ľudí nad 40 rokov a rizikové skupiny. Z hospitalizovaných v Sydney je 11 osôb mladších ako 35 rokov a viac ako tri štvrtiny pacientov neboli zaočkované.