Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Austrália investuje do Veľkej koralovej bariéry takmer 3 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Osud Veľkej koralovej bariéry je pravidelným zdrojom napätia medzi austrálskymi orgánmi a Výborom svetového dedičstva UNESCO.

Canberra/Paríž 6. júna (TASR) - UNESCO uvítalo záväzky Austrálie, ktorá sa zaviazala poskytnúť viac ako 2,7 miliardy eur na ochranu Veľkej koralovej bariéry. V liste adresovanom šéfke UNESCO Audrey Azoulayovej to minulý týždeň prisľúbila austrálska ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

UNESCO "víta rozhodnutie Austrálie zaviesť nové naliehavé opatrenia na ochranu Veľkej koralovej bariéry, ktoré organizácia odporučila, vrátane zákazu lovu žiabrovými sieťami," píše sa v jeho vyjadrení.

"Kombinované investície" zo strany vlád Queenslandu a Austrálie sľubujú zásadné reformy v oblasti rybolovu, urýchlené opatrenia na zlepšenie kvality vody a právne zakotvené opatrenia v oblasti klímy, napísala v liste Pliberseková.

Osud Veľkej koralovej bariéry je pravidelným zdrojom napätia medzi austrálskymi orgánmi a Výborom svetového dedičstva UNESCO, ktorý pohrozil, že koralovú bariéru zaradí medzi "ohrozené" pamiatky svetového dedičstva. Veľká koralová bariéra patrí medzi hlavné turistické lákadlá v krajine a tento krok by mohol odradiť zahraničných návštevníkov.

Austrálska vláda premiéra Anthony Albaneseho vlani v máji nahradila takmer desaťročné vládnutie konzervatívcov a odvtedy už zablokovala plánovanú uhoľnú baňu, ktorá ohrozovala bariéru a zastavila financovanie dvoch priehrad v Queenslande.