Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Austrálii stúpa počet nakazených napriek lockdownu

Ráno v Canberre, 13. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Austrália v porovnaní s inými vyspelými krajinami výrazne zaostáva v očkovaní.

Sydney 13. augusta (TASR) – Počty nových prípadov nákazy koronavírusom sa v austrálskom štáte Nový Južný Wales zvyšujú aj napriek lockdownu, ktorý v jeho metropole Sydney a ďalších oblastiach trvá už takmer sedem týždňov. V piatok tamojšie úrady hlásili 390 infikovaných za 24 hodín, čo je najviac v tomto zväzovom štáte od začiatku pandémie, informuje agentúra DPA.

Za posledný deň v súvislosti s covidom zomreli v štáte ďalší dvaja ľudia, uviedla tiež premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová.

V Sydney a vo veľkých častiach Nového Južného Walesu platia od konca júna prísne opatrenia na zamedzenie šíreniu koronavírusu. Ľudia môžu odísť z domu len vo výnimočných prípadoch. Lockdown by mal trvať najmenej do konca augusta.

Obmedzenia sú vyhlásené aj v druhom najväčšom austrálskom meste Melbourne i v hlavnom meste Canberra, v ktorom od štvrtkového popoludnia zaviedli sedemdňový lockdown po objavení jediného pozitívneho prípadu nákazy novým druhom koronavírusu po vyše roku.

Austrália od vlaňajška pomocou mimoriadne prísnych opatrení a uzavretia hraníc pomerne úspešne zvládala boj proti pandémii, avšak momentálne čelí zhoršeniu situácie vzhľadom na šírenie nebezpečnejšieho koronavírusového variantu delta. V tejto 25-miliónovej krajine doposiaľ zaznamenali len čosi vyše 37.000 prípadov nákazy; v spojitosti s ochorením COVID-19 tam zomrelo viac ako 940 ľudí. Austrália však v porovnaní s inými vyspelými krajinami výrazne zaostáva v očkovaní.