Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Austrália o dva týždne znovu otvorí hranice pre zaočkovaných turistov

Na archívnej snímke z 10. októbra 2019 turisti sa pozerajú na pieskovcový monolit Uluru. Foto: TASR/AP

Austrálske hranice uzavreli v marci 2020 na ochranu ostrovného kontinentu pred narastajúcou pandémiou nového druhu koronavírusu.

Sydney 7. februára (TASR) – Austrália opätovne otvorí svoje hranice pre plne zaočkovaných turistov od 21. februára, oznámil v pondelok austrálsky premiér Scott Morrison. Skončia sa tým jedny z celosvetovo najprísnejších a najdlhšie trvajúcich cestovných obmedzení počas pandémie, informuje agentúra AFP.

"Sú to už takmer dva roky odvtedy, čo sme prijali rozhodnutie uzavrieť hranice Austrálie," povedal Morrison po zasadnutí kabinetu pre národnú bezpečnosť.

"Austrália znovu otvorí naše hranice pre všetkých zvyšných držiteľov víz 21. februára tohto roka," dodal s tým, že "ak ste dvojnásobne zaočkovaní, tešíme sa na to, že vás znova privítame v Austrálii".

Austrálske hranice uzavreli v marci 2020 na ochranu ostrovného kontinentu pred narastajúcou pandémiou nového druhu koronavírusu. Odvtedy mali po väčšinu času Austrálčania zakázané odchádzať z krajiny, do ktorej povolili vstup len malému počtu návštevníkov na základe výnimky.
Na archívnej snímke z 25. decembra 2019 španielski turisti oslavujú Štedrý deň na pláži Biondi v austrálskom Sydney v stredu.
Foto: TASR/AP

Takéto opatrenia rozdelili rodiny, tvrdo zasiahli veľké austrálske odvetvie cestovného ruchu a podnietili miestami rozhorčené diskusie o postavení Austrálie ako modernej, otvorenej a navonok orientovanej krajiny, približuje AFP.

Austrálska vláda predpisy postupne zmierňovala pre občanov krajiny, ľudí dlhodobo žijúcich v krajine a študentov.

Najnovšie rozhodnutie bude znamenať zrušenie takmer všetkých zvyšných obmedzení. Prišlo po tom, ako sa krajina pod tlakom šírenia nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron vzdala svojho dlhotrvajúceho prístupu "nulového covidu".