Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Omikronová vlna v Austrálii pomaly ustupuje, krajina otvorí školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok austrálske úrady evidovali takmer 34.000 prípadov nákazy, čo je najmenší denný prírastok za posledný mesiac.

Sydney 31. januára (TASR) - Austrália zaznamenala v pondelok najnižší počet úmrtí spojených s koronavírusom za posledné dva týždne. Ubúda aj počet novoinfikovaných, úrady však očakávajú, že v školách, do ktorých sa po prázdninách vracajú tisíce žiakov a študentov, bude pre opätovné šírenie nákazy nedostatok zamestnancov, píše agentúra Reuters.

Vo väčšine austrálskych štátov sa tento týždeň otvoria školy, a to v čase, keď je v krajine dominantným koronavírusový variant omikron. Ten zapríčinil, že Austrália evidovala počas tohto mesiaca rekordné denné počty novonakazených za celú pandémiu.

Vicepremiér austrálskeho štátu Viktória James Merlino v pondelok uviedol, že na pomoc je pripravených okolo 350 učiteľov na dôchodku, ktorých povolajú, ak bude pre šírenie covidu v školách nedostatok pedagógov.

Reuters pripomína, že v austrálskych školách je pre starších žiakov povinné prekrývanie horných dýchacích ciest. Úrady tiež poskytujú rodinám bezplatné antigénové testy, ktoré v mnohých obchodoch nie sú dostupné, pričom školáci sa musia testovať dvakrát týždenne.

Prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu zaočkovali v Austrálii zhruba 40 percent detí vo veku 5–11 rokov. Posilňovaciu dávku vakcíny dostali zhruba dve tretiny občanov.

V pondelok austrálske úrady evidovali takmer 34.000 prípadov nákazy, čo je najmenší denný prírastok za posledný mesiac. Za rovnaký čas hlásia v súvislosti s covidom aj 44 úmrtí.

Počet hospitalizovaných pacientov s covidom sa podľa agentúry Reuters už niekoľko dní pohybuje na úrovni 5000. V pondelok evidovali v nemocniciach s covidom 4869 pacientov.

Z 2,5 milióna prípadov nákazy zaznamenaných od začiatku pandémie sa až 2,3 milióna vyskytlo v krajine od konca vlaňajšieho novembra, všíma si Reuters. Práve v novembri sa v Austrálii prvýkrát vyskytol variant omikron. Na covid doteraz zomrelo v Austrálii 3754 ľudí.