Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Austrália overuje správy o zatknutí svojho občana v Severnej Kórei

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrálske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že rodine poskytuje konzulárnu pomoc a naliehavo sa snaží objasniť situáciu.

Canberra 27. júna (TASR) - Austrálska vláda vo štvrtok oznámila, že sa "naliehavo snaží overiť" správy o zatknutí svojho občana v Severnej Kórei. Informovala o tom agentúra AP.

Rodina Aleka Sigleyho uviedla, že zatiaľ sa zatknutie tohto 29-ročného študenta univerzity v Pchjongjangu nepotvrdilo. "Alek nie je v elektronickom kontakte s priateľmi a rodinou od utorka rána austrálskeho času, čo je u neho nezvyčajné," uvádza sa vo vyhlásení rodiny.

Austrálske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že rodine poskytuje konzulárnu pomoc a naliehavo sa snaží objasniť situáciu. Viac podrobností nemôže uviesť.

Sigley je podľa spravodajského serveru BBC jedným z mála západných študentov žijúcich v Severnej Kórei. Založil aj cestovnú kanceláriu, ktorá sprevádza západných turistov po tomto totalitnom, komunistického štáte. V marci sa Sigley v článku zverejnenom v britskom denníku The Guardian označil za "jediného Austrálčana žijúceho v Severnej Kórei".

Agentúra AP pripomína, že Severnú Kóreu v minulosti obviňovali zo zadržiavania občanov západných štátov za menšie priestupky a ich využívania s cieľom dosiahnuť ústupky. V čase minuloročných diplomatických kontaktov s USA Severná Kórea prepustila troch Američanov, čo miestna propaganda označila za gesto dobrej vôle.