Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po Sydney zavádzajú lockdown aj v meste Melbourne a štáte Viktória

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úplne očkovaných proti koronavírusu SARS-CoV-2 je iba asi desať percent z celkového počtu 25 miliónov obyvateľov.

Melbourne 15. júla (TASR) – Austrália v snahe zastaviť šírenie koronavírusu zavedie od polnoci zo štvrtka na piatok vo svojom druhom najväčšom meste Melbourne aj v celom zväzovom štáte Viktória päťdňový lockdown. Píše o tom agentúra AFP.

V lockdowne sa tak ocitne približne 12 miliónov ľudí. Premiér Viktórie Dan Andrews uviedol, že rozhodnutie opätovne zaviesť v Melbourne lockdown prijímala vláda „s ťažkým srdcom".

„Nič týkajúce sa tohto vírusu nie je fér," uviedol Andrews.

Podľa jeho slov vo Viktórii evidujú 18 prípadov nákazy koronavírusom. Títo ľudia sa však medzičasom stretli s tisíckami kontaktov, ktoré teraz treba trasovať a testovať.

Austrália v posledných týždňoch bojuje s novou vlnou pandémie, ktorú spôsobil nový koronavírusový variant delta. V priebehu posledného mesiaca zaznamenali v krajine takmer 1000 nových prípadov nákazy.

Lokálny lockdown bol preto zavedený aj v najväčšom austrálskom meste Sydney, v ktorom toto opatrenie pretrváva už štvrtý týždeň. V stredu navyše miestna vláda oznámila, že lockdown predĺži o najmenej ďalšie dva týždne do 30. júla. Úrady však vo štvrtok oznámili, že situácia v meste sa stabilizovala a za posledných 24 hodín zaznamenali len 65 prípadov nákazy.

Austrálii sa doteraz vo veľkej miere darilo vyhnúť pandémii tým, že uzavrela svoje hranice, rýchlo zaviedla lokálne lockdowny a intenzívne trasovala kontakty. Úplne očkovaných proti koronavírusu SARS-CoV-2 je však iba asi desať percent z celkového počtu 25 miliónov obyvateľov.