Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet novoinfikovaných v Novom Južnom Walese napriek lockdownu rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V celej Austrálii, ktorá má približne 25 miliónov obyvateľov, zaregistrovali od vypuknutia pandémie vyše 30 000 prípadov nákazy a 910 úmrtí.

Sydney 8. júla (TASR) – Austrálsky štát Nový Južný Wales vo štvrtok oznámil, že zaznamenal ďalších 38 lokálnych prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Tento najväčší denný nárast novoinfikovanych od začiatku tohto roka nastal po dvoch týždňoch tvrdého lockdownu v najväčšom austrálskom meste Sydney, uviedla agentúra Reuters.

Úrady tento nárast, pre ktorý teraz hrozí možné predĺženie prísnych protiepidemických opatrení, pripisujú nepovoleným rodinným návštevám - 11 z 38 nakazených ľudí strávilo totiž nejaký čas vo svojej komunite, keď už boli infekční.

Premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová vyzvala obyvateľov Sydney, aby vzhľadom na nízku mieru zaočkovanosti v Austrálii a vysoko nákazlivý vírusový variant delta obmedzili návštevy príbuzných a priateľov.

Súčasný lockdown platí do 16. júla. Berejiklianová uviedla, že ho zatiaľ neplánuje predĺžiť. Podľa nej je však nereálne predpokladať, že sa dá zamedziť šíreniu variantu delta s tak nízkou mierou zaočkovanosti a bez dodržiavania obmedzení.

Plne zaočkovaných je v štáte Nový Južný Wales len necelých desať percent ľudí, pričom prvú dávku vakcíny dostalo 29 percent obyvateľov.

Austrálska lekárska komora (AMA) v tejto súvislosti odporučila, aby Nový Južný Wales proticovidové opatrenia nezmierňoval, kým sa mu nepodarí dostať ohnisko nákazy pod kontrolu.

„Nový Južný Wales nemá alternatívny spôsob eliminácie (ohniska nákazy) ... Nikde na svete sa nedalo žiť s variantom delta bez vysokej miery zaočkovanosti," uviedol prezident AMA Omar Khorshid.

Viac ako päť miliónov ľudí, ktorých sa karanténne opatrenia týkajú, môžu opustiť bydlisko len na nákup nevyhnutného tovaru, športové aktivity, návštevu lekára alebo cestu do práce.

V celej Austrálii, ktorá má približne 25 miliónov obyvateľov, zaregistrovali od vypuknutia pandémie vyše 30 000 prípadov nákazy a 910 úmrtí.