Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Austrália posilňuje svoje obranné spôsobilosti nákupom striel Tomahawk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Austrália bude po USA a Spojenom kráľovstve treťou krajinou, ktorá má vo svojom arzenáli tieto strely, píše DPA. Tomahawk dokáže zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti 1500 kilometrov.

Sydney 21. augusta (TASR) - Austrálska vláda v pondelok oznámila nákup viac než 200 striel s plochou dráhou letu Tomahawk od USA za približne 833 miliónov amerických dolárov. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Austrália bude po USA a Spojenom kráľovstve treťou krajinou, ktorá má vo svojom arzenáli tieto strely, píše DPA. Tomahawk dokáže zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti 1500 kilometrov. Austrálsky minister obrany Richard Marles uviedol, že strely dlhého doletu a ďalšie diaľkovo riadené zbrane sú v novej ére geopolitických prevratov a rizika nevyhnutné.

Ide podľa jeho slov o investíciu do spôsobilostí, ktoré austrálske obranné sily potrebujú, aby našich nepriateľov udržiavali ďalej od austrálskych brehov a udržiavali Austrálčanov v bezpečí.

Canberra takisto schválila nákup viac než 60 protiradarových striel. Tieto strely vzduch-zem budú vo výzbroji austrálskeho vojenského letectva.

Austrálsky minister obranného priemyslu Pat Conroy povedal, že jeho krajina plánuje posilniť aj svoje vlastné spôsobilosti na výrobu rakiet.

Spojené štáty, Británia a Austrália v septembri 2021 založili trojstranný bezpečnostný pakt AUKUS s cieľom posilniť bezpečnosť v indo-tichomorskom regióne. Dohoda zúčastnením krajinám umožňuje zdieľať rôzne aj tajné informácie o pokročilých technológiách vrátane vývoja jadrových ponoriek.