Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrália poslala Ukrajine prvé z 20 obrnených vozidiel Bushmaster

Na snímke, ktorú poskytlo austrálske ministerstvo obrany, dve obrnené vozidlá Bushmaster nakladajú do strategickéko transportného lietadla Boeing C-17 Globemaster na austrálskej vojenskej základni Amberley vo štvrtok 7. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj požiadal o Bushmastery, keď mal 31. marca videoprejav v austrálskom parlamente.

Canberra 8. apríla (TASR) - Prvé z 20 obrnených vozidiel Bushmaster opustili Austráliu a smerujú na Ukrajinu – týždeň po tom, čo konkrétne o tieto štvorkolesové vozidlá austrálskej výroby požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Strategické transportné lietadlo Boeing C-17 Globemaster, ktoré môže prevážať štyri Bushmastery, vzlietlo z mesta Brisbane na východnom pobreží v piatok a letí do Európy, oznámil austrálsky premiér Scott Morrison.

Dvadsať obrnených vozidiel Bushmaster stojí 50 miliónov austrálskych dolárov, čo je 34,3 milióna eur.

Okrem týchto vozidiel Austrália predtým vyčlenila 116 miliónov austrálskych dolárov (79,57 milióna eur) na vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine.

Na snímke, ktorú poskytlo austrálske ministerstvo obrany, dve obrnené vozidlá Bushmaster nakladajú do strategickéko transportného lietadla Boeing C-17 Globemaster na austrálskej vojenskej základni Amberley vo štvrtok 7. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Zelenskyj požiadal o Bushmastery, keď mal 31. marca videoprejav v austrálskom parlamente.

"Len čo o to požiadal, povedali sme ’áno’," uviedol Morrison.

Ukrajinská armáda, za vojenskej pomoci západných spojencov, úspešne bojuje proti ruským vojakom od 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin spustil úplnú a nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu.