Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Austrália pošle do Nemecka lietadlo a vojakov na pomoc Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a austrálsky premiér Anthony Albanese (vľavo) počas tlačovej konferencie po stretnutí v kancelárke v nemeckom Berlíne v pondelok 10. júla 2023. Foto: TASR/AP

Lietadlo typu E-7A Wedgetail bude dohliadať na nadnárodné logistické uzly pre Ukrajinu.

Berlín/Canberra 11. júla (TASR) - Austrália v pondelok uviedla, že nasadením vojenského lietadla a približne 100 svojich vojakov i civilného personálu v Nemecku prispeje k vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Lietadlo typu E-7A Wedgetail bude dohliadať na nadnárodné logistické uzly pre Ukrajinu. Šesť mesiacov bude na základni v Nemecku a bude pôsobiť v európskom vzdušnom priestore, spresnil austrálsky premiér Anthony Albanese po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

E-7A je Boeing 737 upravený na riadenie a sledovanie misií. Stroj má dĺžku necelých 34 metrov a má dolet 7040 kilometrov.

"Tento príspevok (na pomoc Ukrajine) je veľmi významný," povedal Albanese a zároveň poďakoval Nemecku za hosťovanie austrálskych vojakov.

Austrália je blízkym partnerom Nemecka, nie je však členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Samotný Scholz označil tento krok za "dobrý a pozoruhodný".

"Veľmi masívna" austrálska podpora je pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá, uviedol podľa DPA nemecký kancelár.