Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Austrália pridala Hizballáh na zoznam teroristických organizácií

Bojovníci Hizballáhu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Členstvo v Hizballáhe alebo poskytovanie hnutiu finančné prostriedky bude odteraz v Austrálii zakázané.

Sydney 24. novembra (TASR) - Austrália v stredu pridala na zoznam teroristických organizácii celé libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Oznámila to austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová. Doteraz na tomto sankčnom zozname figurovalo len vojenské krídlo Hizballáhu, informovala agentúra AFP.

Andrewsová uviedla, že táto Iránom podporovaná šiitská skupina "naďalej hrozí teroristickými útokmi a poskytuje podporu teroristickým organizáciám" a predstavuje pre Austráliu "skutočnú" hrozbu.

Členstvo v Hizballáhe alebo poskytovanie hnutiu finančné prostriedky bude odteraz v Austrálii zakázané. Ministerka nevysvetlila, prečo sa krajina, kde žije veľká libanonská komunita, rozhodla zaradiť na zoznam teroristických organizácií toto libanonské hnutie ako celok.

Tento krok prichádza v čase, keď sa Libanon zmieta v politickej a ekonomickej kríze. Odhaduje sa, že v krajine pod hranicou chudoby žije takmer 80 percent populácie, píše AFP.

Andrewsová zároveň oznámila, že Austrália zaradí na zoznam teroristických organizácii aj krajne pravicovú skupinu The Base.