Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrália rozšíri svoje obranné sily o tretinu

Na archívnej snímke z 24. februára 2022 austrálsky premiér Scott Morrison reční počas tlačovej konferencie o ruskej invázii na Ukrajine v Sydney. Foto: TASR/AP

Canberra plánuje vyzbrojiť ponorky konvenčnými zbraňami, ale ešte musí rozhodnúť o podrobnostiach tohto programu.

Sydney 10. marca (TASR) - Austrália do roku 2040 rozšíri svoje obranné sily o približne 30 percent, povedal vo štvrtok premiér Scott Morrison a označil to za najväčšie zvýšenie vojenských kapacít svojej krajiny v čase mieru.

Austrálske sily počas 18-ročného obdobia narastú o 18.500 členov na celkovo 80.000 príslušníkov, pričom toto opatrenie bude stáť približne 38 miliárd austrálskych dolárov (25 miliárd eur), uviedol premiér počas návštevy armádnych kasární v Brisbane.

Podľa jeho slov je budovanie obranných síl Austrálie odrazom toho, ako jeho vláda vníma "hrozby a prostredie, ktorému čelíme ako krajina, ako liberálna demokracia v indo-pacifickom regióne", cituje Morrisona tlačová agentúra AFP.

Austrálsky líder ďalej uviedol, že niektorí z nových vojakov podporia budúcu flotilu atómových ponoriek, prisľúbenú v rámci novej austrálsko-britsko-americkej obrannej aliancie AUKUS.

Canberra plánuje vyzbrojiť ponorky konvenčnými zbraňami, ale ešte musí rozhodnúť o podrobnostiach tohto programu.

Trilaterálny obranný pakt AUKUS, vytvorený v čase narastajúceho vplyvu Číny v Tichomorí, spraví z Austrálie jedinú veľmoc bez jadrových zbraní, ktorá však bude disponovať ponorkami na atómový pohon, schopnými pohybovať sa na veľké vzdialenosti bez nutnosti vynoriť sa.

Austrálsky minister obrany Peter Dutton dodal, že rozšírenie obranných síl bude výrazným odstrašujúcim faktorom pre expanzionistické vojenské hrozby. Okrem ponoriek budú nové akvizície nasadené aj v oblasti vesmírnych síl, kybernetických operácií, námorných prostriedkov a pozemných jednotiek.