Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Austrália sa dohodla s francúzskou firmou na 555-miliónovom vyrovnaní

Austrálsky premiér Anthony Albanese, v Sydney v piatok 10. júna 2022. Foto: TASR/AP

Austrálsky premiér Anthony Albanese uviedol, že francúzska firma súhlasila so "férovým a slušným vyrovnaním" v sume 555 miliónov eur za vypovedanie mnohomiliardového kontraktu.

Sydney 11. júna (TASR) - Austrália v sobotu oznámila dosiahnutie dohody s francúzskou spoločnosťou Naval Group o kompenzáciách za zrušenie kontraktu na nákup naftových ponoriek. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Austrálsky premiér Anthony Albanese uviedol, že francúzska firma súhlasila so "férovým a slušným vyrovnaním" v sume 555 miliónov eur za vypovedanie mnohomiliardového kontraktu.

Dohoda dáva hrubú čiaru za ostrým sporom, ktorý na väčšiu časť roka narušil vzťahy medzi Canberrou a Parížom.

V septembri 2021 sa vtedajší austrálsky premiér Scott Morrison náhle rozhodol vypovedať zmluvu s Francúzskom, ktorá sa rodila roky. Oznámil, že Austrália bude kupovať americké alebo britské ponorky s jadrovým pohonom, čo je veľký odklon pre krajinu s tak malými vlastnými jadrovými kapacitami.

Toto rozhodnutie vyvolalo hnev francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý Morrisona verejne obvinil z klamstva. Vzájomné vzťahy boli na bode mrazu, až kým bol zvolený stredo-ľavý premiér Albanese.

Zmluva o ponorkách je hlavným bodom austrálskej snahy o posilnenie svojich vojenských kapacít, nakoľko sa obáva hrozby zo strany stále viac bojovnej Číny pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga.

Jadrové ponorky pravdepodobne poskytnú Austrálii schopnosť manévrovať s nimi nenápadnejšie a budú pre Čínu predstavovať oveľa väčší odstrašujúci prostriedok.