Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Štát Viktória chce zakázať verejné zobrazovanie nacistických symbolov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polovicu domácich prípadov boja proti terorizmu, ktorými sa ASIO zaoberá, tvoria neonacistické bunky a ďalšie ideologicky motivované skupiny.

Canberra 2. septembra (TASR) – Austrálsky štát Viktória pripravuje zákon, ktorý má zakázať verejné zobrazovanie nacistických symbolov, ako sú napríklad svastiky. V súčasnosti totiž v druhom najľudnatejšom štáte Austrálie vzrastá na lokálnej úrovni počet neonacistických aktivít, píše agentúra AP.

Príslušný návrh právnej normy má byť predstavený tamojšiemu parlamentu začiatkom budúceho roka. Ako približuje AP, návrh by mal byť takmer s určitosťou schválený, keďže podporu mu avizovali už i opoziční poslanci. Zákon má priniesť zákaz nacistických symbolov s výnimkou ich použitia na vzdelávacie či historické účely.

Generálny riaditeľ Austrálskej bezpečnostnej spravodajskej organizácie (ASIO) Mike Burgess v auguste varoval, že mnoho mladých Austrálčanov už vo veku 16 rokov sa radikalizuje a podporuje rasovú vojnu. Upozornil tiež na to, že polovicu domácich prípadov boja proti terorizmu, ktorými sa ASIO zaoberá, tvoria neonacistické bunky a ďalšie ideologicky motivované skupiny.

Burgess pred novinármi vysvetlil, že zmena, čo sa týka hrozby pre bezpečnosť štátu, sa posunula od nábožensky motivovaného terorizmu smerom k neonacizmu aj v dôsledku šírenia dezinformácií súvisiacich s pandémiou choroby COVID-19 a ďalšími globálnymi udalosťami.

Predseda židovsko-austrálskej mimovládnej organizácie Komisia proti hanobeniu Dvir Abramovich v súvislosti s návrhom uviedol, že ide o „triumf pre obete holokaustu, preživších", ako aj pre austrálskych vojakov, ktorí zomreli v boji proti nacistickému režimu Tretej ríše. Ide podľa neho aj o porážku domácej neonacistickej scény, ktorá sa usiluje o zachovanie odkazu Adolfa Hitlera.