Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrália, USA a Británia podpísali kľúčovú dohodu v rámci paktu AUKUS

Na archívnej snímke Peter Dutton. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden podporil podpísanie predmetnej dohody v piatkovom memorande s tým, že zmluva vylepší bezpečnosť všetkých troch krajín.

Canberra 22. novembra (TASR) - Predstavitelia Austrálie, Spojených štátov a Británie oficiálne podpísali v pondelok dohodu súvisiacu s bezpečnostným paktom AUKUS, ktorý v septembri vyvolal diplomatickú roztržku medzi týmito tromi krajinami a Francúzskom. Informovala o tom agentúra AFP.

Túto zmluvu, umožňujúcu vzájomnú výmenu citlivých "informácií o námornom jadrovom pohone", podpísal austrálsky minister obrany Peter Dutton spolu s americkými a britskými diplomatmi.

Ide o prvú dohodu o tejto technológii, ktorú spomínané štáty verejne podpísali, odkedy oznámili formáciu paktu AUKUS. Pakt, vďaka ktorému Austrália získa prístup k tajným technológiám na výrobu vlastných ponoriek na jadrový pohon, je všeobecne vnímaný ako snaha čeliť Číne a jej vzrastajúcemu vplyvu v Juhočínskom mori, analyzuje AFP.

Podpísaná dohoda umožní Austrálii vykonať v súvislosti s konštrukciou atómových ponoriek 18-mesačný prieskum, priblížil Dutton po tom, čo ju podpísal spolu s americkým charge d'affaires v Austrálii Michaelom Goldmanom a britskou veľvyslankyňou v Canberre Victoriou Treadellovou.

Austrália sa však doteraz nerozhodla, či svoje budúce ponorky na jadrový pohon postaví podľa existujúcich britských alebo amerických schém, všíma si AFP.

"S prístupom k informáciám, ktoré táto dohoda poskytuje, a s desaťročiami skúseností s námornými jadrovými pohonmi, ktoré majú naši partneri z Veľkej Británie a USA, bude Austrália mať všetky predpoklady na to, aby bola bola zodpovedným a spoľahlivým správcom tejto technológie," uviedol Dutton vo vyhlásení.

Americký prezident Joe Biden podporil podpísanie predmetnej dohody v piatkovom memorande s tým, že zmluva vylepší bezpečnosť všetkých troch krajín.

Austrália by v rámci paktu AUKUS mala dostať osem moderných ponoriek s jadrovým pohonom, ktoré budú schopné vykonávať dlhotrvajúce tajné misie. Pakt tiež obsahuje klauzuly o zdieľaní informácií z oblasti kybernetickej bezpečnosti, umelej inteligencie a kvantových technológií.

Ostrú kritiku na adresu paktu AUKUS vznieslo predovšetkým Francúzsko, pretože sa tým zrušila dohoda, ktorú Canberra podpísala v roku 2016 s Parížom o dodaní 12 konvenčných ponoriek za 31 miliárd eur. Francúzsko tvrdí, že o danom pakte bolo informované iba niekoľko hodín pred jeho zverejnením. Čína túto dohodu považuje za "mimoriadne nezodpovedné" ohrozenie stability v regióne.