Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Väčšina obchodov v Melbourne zatvorí svoje prevádzky

Na snímke otvorená kaviareň v pondelok 3. augusta 2020 v Melbourne. Foto: TASR/AP

V Austrálii doteraz zaznamenali v dôsledku ochorenia COVID-19 viac ako 18 000 prípadov a 221 úmrtí.

Melbourne 3. augusta (TASR) – V druhom najväčšom austrálskom meste Melbourne budú od polnoci zo stredy na štvrtok otvorené iba obchody poskytujúce základné tovary a služby. Oznámili to tamojšie úrady, ktoré sa tak pokúšajú zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Informovali o tom v pondelok agentúry AFP a DPA.

Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews oznámil, že väčšina obchodov v Melbourne s výnimkou supermarketov, lekární a obchodov s alkoholom bude povinná od stredajšej polnoci miestneho času zatvoriť svoje prevádzky.

Odvetvia ako mäsospracujúci a stavebný priemysel majú nariadené od piatka výrazne znížiť svoju produkciu. Zatvorené budú aj bary, hotely, podniky i maloobchodné prevádzky.

Andrews tiež vyzval ľudí, aby sa neuchýlili k panickému nakupovaniu. „Nemôžem zaručiť, že v obchodoch bude každý jeden produkt v presne rovnakom množstve, aké by ste si chceli kúpiť. Tovaru však bude dosť na to, aby ľudia dostali, čo potrebujú," uviedol.

Od nedele platí v Melbourne, ktoré je zároveň hlavným mestom štátu Viktória, nočný zákaz vychádzania v čase od 20:00 a 05:00 miestneho času.

Obyvatelia Melbourne tiež budú môcť v rámci nových opatrení stráviť mimo domova za účelom telocviku iba hodinu denne, a to maximálne päť kilometrov od svojho bydliska. Nakupovať bude môcť denne jedna osoba z domácnosti, a to taktiež maximálne päť kilometrov od bydliska.

Vyučovanie vo väčšine škôl a na univerzitách bude od stredy opäť prebiehať on-line. Zakázané je aj konanie svadieb.

V Melbourne je od 23. júla povinné na verejnosti tiež nosenie rúšok alebo iné prekrytie horných dýchacích ciest.

Zmienené opatrenia, vrátane nočného zákazu vychádzania, budú v meste platiť minimálne do 13. septembra.

Štát Viktória sa počas posledných týždňov stal epicentrom druhej vlny pandémie COVIDu-19 v Austrálii. V pondelok tam zaznamenali 429 nových prípadov tejto choroby a 13 úmrtí.

V Austrálii doteraz zaznamenali v dôsledku ochorenia COVID-19 viac ako 18 000 prípadov a 221 úmrtí.