Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Austrália viní Peking z ohrozenia austrálskej vojenskej helikoptéry

Na snímke austrálsky minister obrany Richard Marles. Foto: TASR/AP

Austrálsky minister obrany Marles uviedol, že čínska stíhačka Čcheng-tu J-10 vystrelila svetlice v letovej dráhe austrálskej vojenskej helikoptéry Seahawk, ktorá vzlietla z torpédoborca Hobart.

Melbourne 6. mája (TASR) - Austrália protestuje proti konaniu Pekingu po tom, ako čínska stíhačka ohrozila v medzinárodných vodách helikoptéru austrálskych námorných síl. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Austrálske ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že incident sa odohral v sobotu, keď sa austrálsky torpédoborec HMAS Hobart v Žltom mori zúčastňoval na medzinárodnej operácii zameranej na uplatňovanie sankcií Bezpečnostnej rady OSN voči Severnej Kórei.

Austrálsky minister obrany Richard Marles uviedol, že čínska stíhačka Čcheng-tu J-10 vystrelila svetlice v letovej dráhe austrálskej vojenskej helikoptéry Seahawk, ktorá vzlietla z torpédoborca Hobart. Svetlice preleteli 300 metrov pred vrtuľníkom.

"Bolo to nielen neprofesionálne, ale aj nebezpečné," uviedol Marles pre televíznu stanicu Nine News a dodal, že takéto zastrašovanie Austráliu neodradí od toho, aby presadzovala sankcie, ktoré OSN uvalila na Severnú Kóreu.

Ministerstvo obrany skonštatovalo, že incident prebehol bez zranení a materiálnych škôd, ale dodalo, že austrálska vláda odkomunikovala svoje obavy čínskej vláde. Tá sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Ide o najvážnejší incident medzi armádami Austrálie a Číny od novembra 2023, keď čínsky torpédoborec CNS Ningbo údajne zranil potápačov austrálskych námorných síl použitím zvukových impulzov. Austrália vtedy obvinila Čínu, že nepočúvla bezpečnostné varovanie, aby sa nepribližovala k austrálskej bojovej lodi HMAS Toowoomba v japonských vodách.

Čína zapríčinenie akýchkoľvek škôd odmieta a tvrdí, že k incidentu došlo mimo japonských teritoriálnych vôd. Čínsky prezident Si Ťin-pching plánuje tento rok Austráliu navštíviť po prvýkrát za posledné desaťročie, ktoré bolo poznačené bezprecedentne zlými bilaterálnymi vzťahmi, dodáva agentúra AP.