Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Austrália vyčlení aspoň 30 percent územia na ochranu ohrozených druhov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrália je rozlohou šiesta najväčšia krajina na svete a na jej území žijú také jedinečné zvierat, ako napríklad koaly a vtákopysky.

Sydney 4. októbra (TASR) - Austrália vyčlení na ochranu svojej unikátnej prírody najmenej 30 percent územia. Ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková spustila v utorok plán, ktorého cieľom je zvrátiť úbytok prioritných druhov rastlín a živočíchov a zabrániť ich vymieraniu. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

"Potreba konať na ochranu našich rastlín, zvierat a ekosystémov pred vyhynutím nebola nikdy väčšia," uviedla Pliberseková.

Zameranie sa na 110 druhov a 20 lokalít podľa jej slov prinesie výhody aj pre ďalšie ohrozené rastliny a živočíchy v ich biotopoch. Desaťročný plán bude prehodnotený v roku 2027.

Austrália prišla o viac druhov cicavcov než akýkoľvek iný kontinent a v tejto oblasti má najvyššiu mieru poklesu spomedzi členských štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V júlovej správe o stave životného prostredia sa tiež uvádza, že počet druhov, ktoré sú označené za ohrozené, stúpol v porovnaní so správou z roku 2016 o osem percent. Vláda správu zverejňuje každých päť rokov.

Austrália je rozlohou šiesta najväčšia krajina na svete a na jej území žijú také jedinečné zvierat, ako napríklad koaly a vtákopysky. Ich populácia však klesá v dôsledku extrémnych poveternostných udalostí a ľudského zasahovania do ich biotopov.

Vo februári Austrália zaradila koaly, ktoré žijú na jej východnom pobreží, medzi ohrozené druhy. Štúdia z roku 2021 totiž zistila, že počet týchto vačkovcov na kontinente klesol za tri roky zhruba o 30 percent.