Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Austrália vyšetruje úmrtia detí na nafukovacom hrade

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Halász

O život prišli traja 12-roční chlapci a dve dievčatá vo veku 11 a 12 rokov. Deti zhodilo z výšky približne desať metrov, informovala polícia s odvolaním sa na svedkov.

Sydney 17. decembra (TASR) - Austrálske úrady v piatok oznámili, že vyšetrujú, či bol veľký nafukovací hrad priviazaný k zemi pred tým, ako ho náhly nápor vetra zdvihol vysoko do vzduchu a zahynulo pri tom päť detí. Nešťastie sa stalo vo štvrtok na slávnosti pri príležitosti ukončenia školského roka v meste Devonport na severe austrálskeho ostrova Tasmánia, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Devonport v piatok smútil a v meste vypli aj vianočné osvetlenie. Konalo sa tiché zhromaždenie obyvateľov so sviečkami na pamiatku obetí, píše agentúra AP.

Tri ďalšie deti sú v kritickom stave v nemocnici v hlavnom meste štátu Hobart a jedno dieťa sa lieči doma, uviedol tasmánsky policajný komisár Darren Hine na tlačovej konferencii.

Na otázku, či bol nafukovací hrad "vôbec nejako" priviazaný k zemi, šéf polície štátu Tasmánia odpovedal, že táto vec sa bude preverovať v rámci vyšetrovania pod vedením štátneho koronera, ktorý už navštívil miesto tragédie.

Vyšetrovatelia, ktorým pomáhajú tasmánske úrady pre bezpečnosť práce, budú vypočúvať vedenie spoločnosti zodpovednej za nafukovací hrad. Budú tiež zisťovať, aký silný bol v tom čase vietor, aby určili, či nešlo o "extrém". "Je férové povedať, že vietor bol dosť silný," doplnil policajný šéf.

Miestni meteorológovia predpovedali pre danú oblasť, ktorá sa nachádza na drsnom severnom pobreží Tasmánie, "slabý vietor".

Dospelí na mieste nešťastia podali deťom prvú pomoc ešte pred príchodom vrtuľníkov a sanitiek. Incident sa stal okolo 10.00 h miestneho času v inak slnečný deň skorého leta.

Zábery zo školy ihneď po tragédii zachytávali policajtov v slzách. Tasmánsky premiér Peter Gutwein vyhlásil, že zaznamenáva "vlnu žiaľu" a podpory, ktoré prichádzajú z Tasmánie, zvyšku Austrálie a z celého sveta.

Gutwein dodal, že sa rozprával s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom, ktorý ponúkol všetku potrebnú pomoc.