Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ženu počas plávania zasiahol vráskavec, utrpela vážne poranenia

Na snímke azda najznámejším zástupcom dnešných kosticovitých veľrýb je vráskavec dlhoplutvý (Megaptera novaeangliae), tento sa kŕmi pri pobreží Nového Zélandu. Foto: TASR/AP

Jej stav je vážny, ale stabilizovaný, informovala austrálska televízna stanica ABC s odvolaním sa na hovorcu nemocnice.

Canberra 3. augusta (TASR) - Vážne poranenia utrpela v pondelok 29-ročná žena počas pozorovania veľrýb na západnom pobreží Austrálie, keď ju pri plávaní zasiahla chvostová plutva vráskavca dlhoplutvého. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

K nešťastiu došlo pri pobreží Ningaloo, vzdialenom asi 1200 kilometrov od mesta Perth. Plavkyňu so zlomenými rebrami a vnútorným krvácaním letecky previezli práve do nemocnice v tomto meste, píše DPA.

Jej stav je vážny, ale stabilizovaný, informovala austrálska televízna stanica ABC s odvolaním sa na hovorcu nemocnice.

Vráskavce dlhoplutvé, ktoré môžu dosahovať dĺžku až 15 metrov, sú známe ako mierumilovné zvieratá - napriek tomu plavci v tejto oblasti Austrálie dostávajú poučenie, aby si od nich držali odstup najmenej 100 metrov, približuje agentúra.

Bolo iba otázkou času, kedy sa niekto pri pozorovaní veľrýb vážne zraní, upozornil ochranár Dani Rob. Austrálske úrady už pred tromi rokmi varovali pred plávaním v tejto oblasti Austrálie práve pre výskyt obrovských morských cicavcov.