Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Austrálske aerolínie zmiernili pravidlá obliekania palubného personálu

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Posádka lietadiel aerolínií Quantas sa podľa nových pravidiel môže rozhodnúť, či si dá alebo nedá mejkap či vysoké podpätky.

Sydney 9. júna (TASR) - Austrálska štátna letecká spoločnosť Quantas v piatok oznámila, že ruší viaceré pravidlá úpravy zovňajšku svojho palubného personálu. Letušky už nebudú musieť povinne nosiť vysoké podpätky a stevardi budú mať po novom povolený napríklad mejkap. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

Aerolínie Quantas boli známe prísnymi pravidlami obliekania a úpravy zovňajšku pre palubný personál. Muži napríklad nesmeli mať fúzy zatočené dohora a predpisy upravovali aj dĺžku ich bokombrád či ideálny odtieň očnej linky pre ženy. Na zmenu týchto predpisov už dlhší čas vyzývali aj odborové organizácie.

"Móda sa mení a rovnako aj naše pravidlá," uviedla spoločnosť Quantas vo vyhlásení s tým, že chce lepšie reflektovať modernú dobu a vytvoriť tak komfortnejšie pravidlá obliekania pre ľudí z "rôznych kultúrnych prostredí". Upozornila však, že služobnú rovnošatu meniť nebude, "ale zmodernizuje ju na základe spätnej väzby zamestnancov i očakávaní pasažierov".

Posádka lietadiel aerolínií Quantas sa podľa nových pravidiel môže rozhodnúť, či si dá alebo nedá mejkap či vysoké podpätky. Môžu si tiež nechať narásť dlhé vlasy pod podmienkou, že ich budú nosiť vo vrkoči alebo drdole. Povolené budú aj diamantové šperky a náramkové hodinky všetkých štýlov a veľkostí. Palubný personál si však bude musieť i naďalej zakrývať tetovanie a nosiť k sukni silonové pančuchy.