Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Austrálske štáty vedú spor o otváraní vnútorných hraníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektoré štáty svoje hranice naďalej odmietajú otvoriť aj napriek poklesu prípadov nákazy novým koronavírusom.

Canberra 21. mája (TASR) - Austrálske štáty vedú spor o otváraní vnútorných hraníc. Niektoré štáty svoje hranice naďalej odmietajú otvoriť aj napriek poklesu prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Austrálske štáty uzavreli ešte v marci svoje hranice pre osoby z najviac postihnutých oblastí, ako sú Sydney alebo Melbourne. Hoci počet prípadov nákazy v Austrálii klesá, štáty svoje hranice odmietajú otvoriť.

Austrálske štáty majú podobne ako nemecké spolkové krajiny alebo americké štáty významné právomoci a do veľkej miery si formovali vlastnú politiku v oblasti koronavírusovej pandémie.

Požiadavku na otvorenie hraníc od Nového Južného Walesu už odmietol susediaci štát Queensland.

"Nebude nás poúčať štát s najhoršími výsledkami v Austrálii," reagovala na požiadavku premiérka Queenslandu Annastacia Palaszcuková.

Nový Južný Wales dosiaľ hlási viac ako 3000 prípadov nákazy. Celkovo ich úrady v Austrálii zaznamenali 7000. Nový Južný Wales takisto potvrdil viac ako polovicu všetkých austrálskych úmrtí v dôsledku koronavírusu.

V uplynulých dňoch klesol denný prírastok nových prípadov na približne dva. Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová preto vyzýva ďalšie štáty na otvorenie hraníc.

Berejiklianová tvrdí, že nie je logické, aby hranice zostali aj naďalej zatvorené.

"Je pre nás, ako národ, kľúčové, aby sme opäť začali pracovať a v nasledujúcich mesiacoch zabránili pádu z ekonomického útesu," vyhlásila Berejiklianová pre spravodajskú stanicu ABC.