Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Záchranári museli pristúpiť k eutanázii štyroch uviaznutých veľrýb

Približne tretina z 250 veľrýb uviaznutých od pondelka na západnom pobreží austrálskeho ostrovného štátu Tasmánia uhynula. Tímu námorných špecialistov sa v prvý deň záchrannej akcie podarilo vyslobodiť 25 veľrýb. Na snímke záchranári pri jednej z uviaznutých veľrýb v zátoke Macquarie Harbour neďaleko mesta Strahan na západe Tasmánie 22. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Od pondelka uviazlo v odľahlej zátoke Macquarie Harbour neďaleko mesta Strahan na západe Tasmánie takmer 500 veľrýb, pričom 380 z nich už medzičasom zahynulo.

Sydney 24. septembra (TASR) - Austrálski záchranári museli vo štvrtok pristúpiť k eutanázii najmenej štyroch veľrýb uviaznutých na tasmánskom pobreží, ktoré sa po svojom úspešnom vyslobodení vrátili k brehu a opäť tam uviazli. Informovala o tom agentúra AFP.

Od pondelka uviazlo v odľahlej zátoke Macquarie Harbour neďaleko mesta Strahan na západe Tasmánie takmer 500 veľrýb, pričom 380 z nich už medzičasom zahynulo.

Miera trápenia týchto zvierat je podľa záchranárov taká vysoká, že museli pristúpiť k usmrteniu najmenej štyroch jedincov, aby ich tak zbavili utrpenia.

"Tieto štyri veľryby boli v priebehu dňa usmrtené," uviedol morský biológ Kris Carlyon. "Je tu niekoľko ďalších (veľrýb), ktoré v tomto okamihu vyšetrujú veterinári," dodal.

Austrálskym záchranárom sa však už podarilo zachrániť 88 uviaznutých jedincov.

"Je pravdepodobné, že v záchranných prácach budeme pokračovať aj zajtra... zameriavame sa na tie (veľryby), ktoré sa javia ako najživotaschopnejšie a majú najväčšiu šancu (na úspešnú záchranu)," uviedol riaditeľ správy tasmánskych národných parkov Nic Deka.

Veľryby rodu Globicephala majú najvyššiu bilanciu uviaznutia práve v Tasmánii, ktorá je podľa vedcov jediným austrálskym štátom, kde pravidelne dochádza k uviaznutiu veľrýb.