Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Austrálsky minister školstva čelí obvineniu zo zneužívania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K obvineniu došlo len niekoľko dní po tom, ako vyšetrovanie nezávislej komisie odhalilo, že sexuálne obťažovanie a šikanovanie je v austrálskom parlamente rozšírené.

Sydney 2. decembra (TASR) - Austrálskeho ministra školstva Alana Tudgea obvinila bývalá zamestnankyňa zo zneužívania. Po dobu vyšetrovania prípadu preto Tudge nebude pôsobiť na ministerskom poste, oznámil to vo štvrtok austrálsky premiér Scott Morrison. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Bývalá zamestnankyňa Rachelle Millerová obvinila vo štvrtok Tudgea z emocionálneho a fyzického zneužívania, ktoré sa malo diať počas ich vzťahu v roku 2017.

Tudge tieto obvinenia poprel. Vo vyhlásení pre miestne médiá uviedol, že Millerovej verziu udalostí "úplne" odmieta.

Millerová potvrdila aféru s politikom prvýkrát verejne minulý rok. Teraz však vyhlásila, že išlo o "emocionálne a pri jednej príležitosti aj fyzicky násilný vzťah", ktorý bol "príznačný výraznou nerovnováhou moci" medzi partnermi. Millerová opísala, ako ju mal Tudge kopať, až kým nespadla z postele na zem. Stalo sa tak po tom, ako odpovedala nadránom na pracovný telefonát. Podľa jej slov sa Tudge "rozzúril" preto, že ho zobudila po prebdenej noci plnej alkoholu.

Premiér Morrison v parlamente uviedol, že po dobu vyšetrovania týchto obvinení v "nezávislom a spravodlivom procese" zostane Tudge v úzadí. Vyhlásenie v parlamente prišlo len niekoľko hodín po tom, ako Millerová ministra verejne obvinila.

"Vzhľadom na závažnosť tvrdení pani Millerovej je dôležité, aby boli tieto záležitosti vyriešené rýchlo a spravodlivo," dodal premiér. Uviedol tiež, že sám minister takýto postup privítal.

K obvineniu došlo len niekoľko dní po tom, ako vyšetrovanie nezávislej komisie odhalilo, že sexuálne obťažovanie a šikanovanie je v austrálskom parlamente rozšírené.

V správe zverejnenej v utorok vyšetrovatelia uviedli, že viac ako polovica ľudí, ktorí v súčasnosti pracujú v austrálskom zákonodarnom zbore zažili sexuálne obťažovanie, sexuálne napadnutie alebo pokus oň. Išlo pritom rovnako o zamestnancov parlamentu ako aj politikov.