Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér Albanese prisľúbil konštruktívnu spoluprácu s Čínou

Na archívnej snímke austrálsky premiér Anthony Albanese. Foto: TASR/AP

Na sociálnej sieti X napísal, že austrálske a čínske podniky si môžu navzájom veľa ponúknuť.

Šanghaj 5. novembra (TASR) - Austrálsky premiér Anthony Albanese v nedeľu v príhovore na otvorení výstavy China International Import Expo v Šanghaji prisľúbil, že bude konštruktívne spolupracovať s Čínou. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá pripomína, že Albanese je na dôležitej návšteve u najväčšieho obchodného partnera svojej krajiny.

"Konštruktívny hospodársky záväzok medzi krajinami pomáha budovať vzťahy... a preto vláda, ktorú vediem, bude pokračovať v konštruktívnej spolupráci s Čínou," uviedol Albanese v prejave.

Na sociálnej sieti X napísal, že austrálske a čínske podniky si môžu navzájom veľa ponúknuť. "Stabilizácia našich vzťahov znamená viac obchodu a viac pracovných miest v oboch krajinách," dodal.

Austrálsky predseda vlády počas svojej štvordňovej cesty v Číne navštívi ešte Peking. Ide o prvú takúto návštevu austrálskeho lídra za posledných sedem rokov. Obe krajiny sa snažia uvoľniť chladné vzájomné vzťahy po diplomatickom spore, ktorý ovplyvnil obchod v hodnote miliárd dolárov, pripomína AFP.

Albaneseho vláda sa usiluje o priateľskejšie vzťahy s Čínou a zároveň bojuje proti rastúcemu vplyvu Pekingu v Tichomorí.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Albanese sa stretne s čínskymi lídrami a počas rozhovorov si vymenia názory na bilaterálne záležitosti, ako aj medzinárodné a regionálne otázky spoločného záujmu.