Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér ocenil „nový začiatok“ vo vzťahoch s Francúzskom

Na snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron a austrálsky premiér Anthony Albanese pózujú počas stretnutia v Elyzejskom paláci 1. júla 2022. Foto: TASR/AP

Vzťahy Canberry a Paríža naštrbil ostrý spor z minulého roka týkajúci sa zrušenia kontraktu na nákup naftových ponoriek.

Paríž 1. júla (TASR) - Austrálsky premiér Anthony Albanese na piatkovom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži privítal "nový začiatok" vo vzťahoch oboch krajín, ktoré vlani poznačil spor o nákup ponoriek. Informovala o tom agentúra AFP.

"Moja prítomnosť tu znamená nový začiatok vo vzťahoch našich krajín," povedal Albanese po príchode do Elyzejského paláca. "Na vzťahu Austrálie s Francúzskom záleží," dodal. Vyzdvihol tiež dôležitosť dôvery, rešpektu a čestnosti s tým, že takto bude pristupovať k vzájomným vzťahom.

Macron povedal, že jeho prvé stretnutie s Albanesem, odkedy sa v máji stal šéfom austrálskej vlády, "je prejavom ochoty obnoviť vzťah založený na dôvere medzi našimi krajinami, vzťah založený na vzájomnom rešpekte". Vyzdvihol strategické partnerstvo oboch krajín i spoločný záujem na stabilite v Tichomorí.
Na snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron a austrálsky premiér Anthony Albanese odpovedajú na otázky novinárov počas tlačovej konferencie počas stretnutia v Elyzejskom paláci 1. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Vzťahy Canberry a Paríža naštrbil ostrý spor z minulého roka týkajúci sa zrušenia kontraktu na nákup naftových ponoriek. V septembri 2021 sa vtedajší austrálsky premiér Scott Morrison náhle rozhodol vypovedať zmluvu s Francúzskom v hodnote 33 miliárd eur, ktorá sa rodila roky a bola podpísaná v roku 2016. Oznámil, že Austrália kúpi americké alebo britské ponorky s jadrovým pohonom, hoci sama disponuje obmedzenými zdrojmi jadrového paliva.

Toto rozhodnutie rozhnevalo Macrona, ktorý Morrisona verejne obvinil z klamstva. Vzájomné vzťahy boli na bode mrazu až do zvolenia stredoľavicového premiéra Albaneseho. Obom krajinám sa počas júna podarilo dosiahnuť dohodu o kompenzáciách za zrušený kontrakt.

Nákupom ponoriek sa Austrália snaží posilniť svoju obranyschopnosť, nakoľko sa obáva hrozby zo strany Číny pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga.

Albanese a Macron na piatkovom stretnutí takisto odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine. AFP v tejto súvislosti pripomenula, že obe krajiny ukrajinské sily podporujú dodávkami zbraní. Macron ocenil tiež záväzok nového predsedu austrálskej vlády bojovať proti klimatickej zmene a zvýšené úsilie v tejto oblasti v porovnaní s jeho konzervatívnym predchodcom.