Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér položil pred parlamentom veniec k soche Alžbety II.

Austrálsky premiér Anthony Albanese (v strede vľavo) a ministerka financií Katy Gallagher položili veniec k soche kráľovnej Alžbety II. v budove parlamentu v Canberre v sobotu 10. septembra 2022. Foto: TASR / AP

Na znak úcty Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov, je austrálska vlajka stiahnutá na pol žrde.

Sydney 10. septembra (TASR) - Austrálsky premiér Anthony Albanese vzdal v sobotu ráno miestneho času hold zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. položením venca k jej bronzovej soche pred budovou parlamentu v Canberre. Ako povedal v prejave po tejto ceremónii, Austrálčania smútia v dôsledku "enormnej straty". TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Na ceremónii kladenia vencov sa zúčastnil aj generálny guvernér David Hurley a ďalší predstavitelia krajiny.

Túto sochu odhalila samotná Alžbeta II. v roku 1988 počas návštevy Austrálie pri príležitosti otvorenia novej budovy tamojšieho parlamentu. Austráliu navštívila počas svojej 70-ročnej vlády 16-krát, po prvý raz v roku 1954 a naposledy v roku 2011.

Na znak úcty Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov, je austrálska vlajka stiahnutá na pol žrde. V piatok takisto zazneli - rovnako ako v Británii - salvy na jej počesť. Vypálených bolo spred budovy austrálskeho parlamentu dovedna 96 sálv za každý rok jej života.

Na budove Opery v Sydney boli v noci nasvietené obrovské portréty kráľovnej, ako "oslava jej prínosu pre austrálsky život a kultúru", uvádza sa na účte opery na sociálnej sieti Twitter.

Republikán Albanese uviedol, že v piatok sa o tom, ako nesmierne obe krajiny smútia za kráľovnou, zhováral aj s novou britskou premiérkou Liz Trussovou.

Britský panovník je hlavou štátu okrem Spojeného kráľovstva aj v 14 ďalších krajinách vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu, avšak táto funkcia je prevažne reprezentatívna.