Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér pricestoval na trojdňovú návštevu Indonézie

Na snímke líder austrálskej Labouristickej strany Anthony Albanese sa prihovára počas tlačovej konferencie Labouristickej strany v Sydney v nedeľu 22. mája 2022. Foto: TASR/AP

Albanese sa v sprievode niekoľkých svojich ministrov vrátane šéfky austrálskej diplomacie Penny Wongovej v pondelok v Jakarte stretne s indonézskym prezidentom Jokom Widodom.

Jakarta 5. júna (TASR) - Nový austrálsky premiér Anthony Albanese pricestoval v nedeľu na trojdňovú návštevu Indonézie po tom, ako vyhlásil, že chce prehĺbiť spoluprácu medzi oboma krajinami. Návšteva je jeho prvou bilaterálnou cestou od 23. mája, keď zložil prísahu ako predseda austrálskej vlády.

Albanese sa v sprievode niekoľkých svojich ministrov vrátane šéfky austrálskej diplomacie Penny Wongovej v pondelok v Jakarte stretne s indonézskym prezidentom Jokom Widodom.

"Indonézia je jedným z našich najbližších susedov, preto som sa zaviazal, že ju navštívim čo najskôr. Teším sa na ďalšie budovanie našich väzieb vrátane oživenia obchodných vzťahov a podpory spolupráce v oblasti klímy, infraštruktúry a energetiky," uviedol podľa tlačovej agentúry AFP Albanese.

Wongová už predtým naznačila, že nová austrálska vláda bude venovať väčšiu pozornosť juhovýchodnej Ázii, najmä Indonézii.

Rokovania budú zamerané na obnovu ekonomiky po covidovej pandémii a Komplexnú dohodu o hospodárskom partnerstve medzi Indonéziou a Austráliou (IA-CEPA), ktorá bola ratifikovaná v roku 2020, ale dodnes sa neimplementovala v plnom rozsahu.

Lídri budú tiež hovoriť o združení najväčších ekonomík sveta G20, ktorému Indonézia v tomto roku predsedá. Albanese následne zavíta do mesta Makasar na indonézskom ostrove Sulawesi.

Návšteva Indonézie je pre Albaneseho už druhou zahraničnou cestou od jeho nástupu do funkcie predsedu vlády po tom, ako sa koncom mája zúčastnil na stretnutí vedúcich predstaviteľov krajín Štvorstranného bezpečnostného dialógu (QSD) v japonskom Tokiu, všíma si tlačová agentúra Reuters.

Austrálska strana práce (ALP), ktorej je Albanese lídrom, porazila v parlamentných voľbách 21. mája konzervatívnu koalíciu Scotta Morrisona. Novej vláde sa podarilo získať väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu, v Senáte však bude Albanese na schválenie zákonov potrebovať podporu opozičných poslancov.